Jenny Edberg och Marcus Sköld anser att Pride borde inträffa på ett annat datum.
Jenny Edberg och Marcus Sköld anser att Pride borde inträffa på ett annat datum. - Foto: Privat / Privat

"Pride räcker inte – vi behöver fler tillfällen att hylla HBTQ"

Jenny Edberg och Marcus Sköld skriver att Pride förtjänar ett datum som är historiskt värdefullt för HBTQ-personer.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Jenny Edberg är förste vice ordförande för Öppna Moderater – Moderaternas HBT-förbund.

Marcus Sköld är förbundsstyrelseledamot för Öppna Moderater.

HBTQ-samhällets historia och varför Pride är viktigt att fira glöms ofta bort, därför måste vi flytta Stockholm Pride (som är den nationella Pride-festivalen) så att det ligger i samband med en viktig händelse i den svenska HBTQ-historien. En av de största segrarna i nutid är när sjukdomsstämpeln för homosexualitet togs bort, efter ockupationen av Socialstyrelsens trappa den 29 augusti 1979.

Detta datum, den 29 augusti, skulle vara lämpligt att lägga Pride-festivalen på och samtidigt göra dagen till en nationell frigörelsedag eller så kallad komma ut-dag för HBTQ-gruppen. När det idag finns dagar i Sverige namngivna efter bakverk känns det inte för långt bort att vi får en dag namngiven efter detta viktiga tillfälle i historien.

I många länder firas Pride till minne av kravallerna efter trakasserierna vid baren Stonewall Inn i New York. Tyskland firar Pride till minne av dessa kravaller, det som kallas CSD. Förkortningen står för Christopher Street Day. Bland många tyskar är Christopher Street ett mer känt begrepp än vad Pride är. Att göra detsamma, knyta Pride till en viktig händelse, i Sverige skulle skapa en extra styrka till Pride-festivalen.

Varför vi firar. Varför Pride behövs. Att det inte bara är glam och glamour, att det finns en djupare anledning till att vi samlas. Vi skulle bli starkare och ge Pride-firanden större förståelse och tyngd, dessutom skulle det fungera som en påminnelse om vad som varit och åter aldrig ska äga rum, om vi knöt arrangemangen till en viktig händelse i den svenska HBTQ-historien.

Allt detta saknar vi med Stockholm Pride och med andra Pride-arrangemang runt om i Sverige.

Låt oss därför knyta Pride-firanden till en dag med historisk anknytning, där vi påminns om historiska segrar för HBTQ-gruppen, så att vi minns vad som uppnåtts och varför vi måste fortsätta kämpa. Även om det i dag är lättare att leva som HBTQ-person än tidigare i Sverige, måste arbetet för HBTQ-personers rättigheter fortsätta, till exempel att underlätta för nya invånare i vårt land att komma ut, och för det arbetet krävs mer än symbolpolitik. Att Pride knytes till en historiskt viktig händelse skulle kunna ge tynd i arbetet för alla människors lika rättigheter.

Den 29 augusti 1979 spelade en avgörande roll i den moderna svenska HBTQ-historien. För att minnas den dagen då Socialstyrelsens trappa började ockuperas vore det naturligt att arbeta för en nationell frigörelsedag eller komma ut-dag den 29 augusti. Det skulle förstärka betydelsen av pridefestivalerna ytterligare och att det när det kommer till kritan handlar om att stå upp för alla människors lika rättigheter och påminna om vad som historiskt flyttat fram HBTQ-personers positioner. Öppna Moderater vill därför att det införs en frigörelsedag eller komma ut-dag den 29 augusti samtidigt som vi vill att Pride firas på den historiska dagen när ockupationen av Socialstyrelsen skedde. Om vi lär av historien kan vi se till att många av de fasor HBTQ-personer gått igenom aldrig upprepas.

Jenny Edberg, förste vice ordförande Öppna Moderater – Moderaternas HBT-förbund
Marcus Sköld, f
örbundsstyrelseledamot Öppna Moderater

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.