Tisdag 27 Sep
Stockholm

Anton Lundin Pettersson får aldrig bestämma vår politik

Mathias Tegnér tycker att vi ska sluta upp bakom gamla värden som frihet och solidaritet efter Trollhättan
1 av 3
Mathias Tegnér tycker att vi ska sluta upp bakom gamla värden som frihet och solidaritet efter Trollhättan. Foto: Privat/TT
Mathias Tegnér, riksdagsledamot (S)
2 av 3
Mathias Tegnér, riksdagsledamot (S). Foto: Privat
Ljus tändes utanför skolan där attacken ägde rum
3 av 3
Ljus tändes utanför skolan där attacken ägde rum. Foto: TT

Mathias Tegnér (S): De senaste dagarna har varit sorgens dagar och när en tänker på attackerna i Trollhättan är det svårt att finna ord. Då blir det extra viktigt att alla sluter upp bakom värden som öppenhet, frihet och solidaritet.​

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag tycker att en ska akta sig för att ta till överord, men just nu är klassiska svenska värden under attack – värden som öppenhet, frihet och solidaritet. Det jag åsyftar är den våg av hat och våld som dragit över Sverige och faktiskt stora delar av norra Europa.

Ett exempel på högerextremistisk terror är förstås attacken på den norska socialdemokratin på Utöya 2011, där 69 personer dödades. Enligt medierapporteringen efter skolmorden i Trollhättan verkar även dessa illdåd ha rasistiska förtecken. Detta är bara två exempel av många. Brinnande flyktingförläggningar och attacker på moskéer är andra.

Det är förstås svårt att jämföra olika typer av terrorism, men en sak som slagit mig är hur olika reaktionerna blir på våldet. I avkrokar av sociala medier har bland annat framförts att terrorhandlingar av detta slag är en konsekvens av den förda flyktingpolitiken, och att till exempel de bränder vi nu sett runt om i Sverige bör leda till en annan politik. I min värld är slutsatsen befängd. Jag kan inte se hur det finns en logisk följd mellan terrorhandlingar och politiska förändringar.


När vänsterterrorgruppen RAF härjade i Tyskland i slutet av 60-talet tror jag inte att någon föreslog politiska förändringar av typen ”lite planekonomi” och ”delvisa femårsplaner”, för att minska terrorismen. När kristna fundamentalister i USA angriper abortkliniker hörs sällan förslag på ”delvisa abortförbud” och efter islamistiska fundamentalisters attacker har jag inte hört idéer om införande av ”lite sharia-lagar”, som ett svar på det ökande våldet. Förslag av den typen är förstås orimliga.

Vi måste naturligtvis bemöta terrorism med polisiära åtgärder, samt en tydlig politik för att minska rekrytering och grogrund för extremism. Här har jag stora förhoppningar till den Nationella samordnaren mot extremism, Mona Sahlin

Däremot kan jag som demokrat inte se hur någon kan föreslå att vi ska anpassa vår politik efter våld och terrorism, men just när det gäller högerextremistisk terror hörs den typen av förslag. Oacceptabelt, tycker jag.

De senaste dagarna har varit sorgens dagar och när en tänker på attackerna i Trollhättan är det svårt att finna ord. Då blir det extra viktigt att alla goda krafter sluter upp bakom gamla hederliga värden som öppenhet, frihet och solidaritet.

Mathias Tegnér,
riksdagsledamot, Socialdemokraterna

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.