Lördag 24 Jul
Stockholm

Du tjänar ingenting på att säga elaka saker

Evah Åberg vill att näthatet ska få ett stopp.
1 av 3
Evah Åberg vill att näthatet ska få ett stopp. Foto: Privat
Evah Åberg.
2 av 3
Evah Åberg. Foto: Privat
Evah Åberg.
3 av 3
Evah Åberg. Foto: Privat

Evah Åberg: Att bara säga ett enkelt hej till någon kan göra den personens dag. Vet du att någon är ensam i exempelvis skolan, försök att säga hej för att visa att du ser personen.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Evah Åberg är 24 år gammal och jobbar som personlig assistent. Hon brinner för samhällsfrågor, bland annat för att bekämpa psykisk ohälsa.

Läs mer om henne på hennes blogg

Nu är det nog med näthat. Vi måste se till att hjälpas åt att sprida mer kärlek i livet och se till att hatet upphör. Vi har alla ett ansvar och vi alla kan göra något. Den fjärde november är det No Hate-dagen och jag vill att du också ska vara med att sprida kärlek och dela det här.

Vad kan man då göra för att sprida kärlek?

♥ Först och främst, håll tyst om dina elaka åsikter om andra människor: Det är faktiskt inte så svårt att hålla inne med elaka kommentarer om någons utseende eller om hur en person är. Du behöver absolut inte gilla personen, men du måste ändå respektera personen och inse att det faktiskt finns en äkta person bakom datorskärmen som kan ta illa vid sig. Du tjänar ingenting på att säga något elakt, så håll det för dig själv, för allas skull – även din egen. Genom att hålla tyst om dina elaka åsikter har du gjort en stor tjänst till samhället.

♥ Tycker du om någon eller något en person gör? Berätta då det för personen: Skriv att du tycker den där texten var jättebra eller att bilden som personen tog nyss var fin. Sprid mer kärlek genom att berätta för dina vänner, din familj, dina klasskamrater, eller bara någon random person att de är värdefulla.

♥ Stå upp för de som blir utsatta: Ser du att någon blir utsatt för hat och mobbning? Försök då att stå upp för denna personen eller be en vuxen om hjälp. Vi måste stötta varandra och se till att världen blir en bättre plats, och om ingen sätter ned foten och visar att det är fel med mobbning så kommer det bara att fortsätta. Ser du något på exempelvis Facebook – anmäl det till admin och prata med exempelvis dina föräldrar om detta. Gör det du kan för att hjälpa till.

♥ Säga hej till någon på stan eller i skolan: Att bara säga ett enkelt hej till någon kan göra den personens dag. Vet du att någon är ensam i exempelvis skolan, försök att säga hej för att visa att du ser personen. Bara det kan visa personen att den är värdefull och faktiskt syns.

Evah Åberg

Ska du sprida kärlek i dag?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela