My Westerdahl är trött på dagar som hyllar bakverk.
1 av 3
My Westerdahl är trött på dagar som hyllar bakverk. - Foto: Privat/TT
My Westerdahl.
2 av 3
My Westerdahl. - Foto: Privat
Kladdkaka.
3 av 3
Kladdkaka. - Foto: TT

Kanelbullens dag är en urspårad hyllning till fetma

My Westerdahl: Sätt varningstexter på skiten säger jag. Slopa allt skräp och alla idiotiska dagar. Annars kan vi lika gärna införa rökningens dag när vi ändå är igång.​


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

My Westerdahl är 26 år, civilingenjör, bloggare, krönikör och föreläsare.

Hon kommer från Bohuslän och har gått ner 80 kilo på LCHF.

I Sverige har vi massor av speciella dagar, häromdagen var det fars dag vilket är en fin tradition. Alla pappor förtjänar ett extra tack då och då. Speciella dagar är dock inte enbart positiva, vissa dagar undrar man över. Exempelvis kladdkakans dag förra veckan. Eller kanelbullens dag för den delen. Eller "någonting med jävligt mycket socker i - dagen". Fy fan vad jag hatar dessa dagar. Måste vara ett äkta rikspucko som kom på de dagarna.

"Ja men en bulle/kladdkaka/sliskigt bakverk gör ingenting". "Alltså du är så dömande". "Man blir inte fet på en bit kladdkaka". Va? Jag trodde man vägde 170 kilo direkt efter kladdkakans dag. Nej, jag förstår mycket väl att en bit inte gör något i det stora hela. Det är dock ett helt irrelevanta argument. Och jag kan ta att folk tycker jag är trångsynt och dömande. Jag bjuder på den.

Man hade inte fallit för kommersialismen på samma sätt om någon försökte införa cigarettens dag. Du dör inte på en cigg heller. Du får liksom inte lungcancer om du röker en cigg en dag om året. Så varför firar vi inte ciggens dag? Eller när vi ändå håller på, rödtjutets dag eller varför inte spritens dag när vi ändå är igång? Man dör ju inte av ett glas!

"Men det kan vi inte ge till barnen!". No shit. Men jag tycker inte vi ska ge kanelbullar och kladdkakor till ungarna heller. Gluten har kopplats till en mängd sjukdomar, och socker, liksom nikotin, kan göra barnen beroende och leda till livslångt lidande. Och ärligt talat, vem fan orkar baka? Det blir ju köpekakor med meterlånga innehållsförteckningar. Vem vet vad det ställer till med i kroppen?

Man ska inte ha ångest om man äter saker med socker i. Jag står inte här och pekar finger på individen. Jag påstår däremot att samhället är helt hjärntvättat. Det finns stora aktörer som kämpar varje dag för att socker "inte ska vara så farligt" för oss konsumenter. Förhoppningsvis kommer de misslyckas lika brutalt som cigarettlobbyisterna till slut gjorde när hälsoskadorna av rökande inte längre gick att dölja.

Förhoppningsvis kommer samma varningstexter som idag pryder våra cigarettpaket pryda godispåsarna, köpebullarna och den äckliga kemiska kladdkakan vi hittar i frysdisken. Fram till dess pumpar marknadsaktörerna oss på pengar, först genom att vi köper skiten, sen genom att vi ska banta bort skiten och sist genom att vi blir sjuka av skiten.

De vill åt våra cash och bli ännu rikare. Jäklar vad de älskar dessa dagar. Under tiden framställer dem oss sockermotståndare som fanatiska kufar. Det är ju bara att äta lagom så behöver man inte oroa sig.

De blir ju inte heller en dag om året vi äter skräp. Det finns ju hur många sockerstinna dagar som helst. Det handlar inte om en dag om året. Först ska alla födelsedagar firas med födelsedagstårta och godis. Vi har halloweenhelgen som har gått från att tänka på våra saknade nära och kära, till att äta ohämmade mängder skräp. Vem fan orkar tänka särskilt länge på en avliden släkting när man är djupt nere i sockerkoman?

Vi har också påsken. Påskägg ska komma från hönsen, men efter marknadskrafterna varit inne och pillat kommer äggen från Hemmakväll. Sen har vi julen och alla julbord. Julborden i sig är ju super: hemmagjord skinka, mammas köttbullar, och kokt potatis för den som klarar. Kunde vi inte bara stannat där? Nej nej. Till det har vi ett dessertbord, som senast jag såg ett var nästan var dubbelt så långt som matbuffén.

Och det jäkla julbordet ska börjas i tid. Jag var på krogen i lördags och på övervåningen hade de just julbord. Sisådär två månader innan julafton. Känns ju verkligen friskt, not. Och allt julbakande. Här ska fan börja bakas i mitten av november, gäller ju att ha lussekatter till första advent liksom.

Jag köper i viss mån tanken kring födelsedagar. Tanken om lussekatter köper jag också, till viss del. Men det jag fan inte köper alls är kladdkakans dag. Det är bara sjukt och så fruktansvärt onödigt.

Sluta gnäll på oss som blir sjuka av allt socker. Det är inte bara att sluta äta. Vi får fightas som dårar i detta sockersamhälle. Bland alla fredagsfikor, dessertbord och sliskiga bakelsedagar har vi ett växande antal överviktiga och sjuka människor som inte blir uppmuntrade att ta tag i hälsan i detta klimat. Sätt varningstexter på skiten säger jag. Slopa allt skräp och alla idiotiska dagar. Annars kan vi lika gärna införa rökningens dag när vi ändå är igång.

My Westerdahl

/
/
Äter du för mycket socker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.