Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jorden är full av kärlek – glöm inte det när världen rasar runt oss

- 14/11/2015, 13:47
Elin Nilsson skriver om terrorattackerna i Paris.
1 av 10

Elin Nilsson skriver om terrorattackerna i Paris.

Privat/Twitter

Civic Center, San Fransisco och Globen i Stockholm
2 av 10

Civic Center, San Fransisco och Globen i Stockholm

Faksimil, montage

London
3 av 10

London

Faksimil

Globen i Stockholm
4 av 10

Globen i Stockholm

Faksimil

5 av 10

Faksimil

6 av 10

Faksimil

Dublin
7 av 10

Dublin

Faksimil

8 av 10

Ap

En bild med budskapet "not afraid" sprids på sociala medier. Den är från januari, då Charlie Hebdo attackerades
9 av 10

En bild med budskapet "not afraid" sprids på sociala medier. Den är från januari, då Charlie Hebdo attackerades

Twitter

10 av 10

Privat

Elin Nilsson (M): Astrid Lindgren skulle ha fyllt 108 år i dag, hon sa: "Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag ser kärleken.

Världen är en farlig plats. Den rasar inte ens sakta samman längre utan nu går det snabbt. Hatbrottet i Trollhättan fick ett helt land att hålla andan och bli livrädda för framtiden. Oron för att låta barnen gå till skolan växte samtidigt som vi blev mer misstänksamma mot vår omvärld. Nästa person som passerar förbi på gatan kanske är på väg att begå ett av våra mest fruktansvärda våldsbrott genom tiderna. Ingen vet.

I natt och i morse stannade hela världen upp. När människor skjutits ner som fåglar, utan hänsyn eller ett uns av medmänsklighet, i en stad så starkt förknippad med kärlek finns det inga gränser för rädslan mer. Paris och världen förändrades i dag. Sorgen sprider sig som en löpeld och den enda frågan är - varför?

Jag tänker på att för bara några veckor sedan, strax innan händelserna i Trollhättan, pratade jag obekymrat med några vänner om att jag vill ha fyra barn i framtiden. Nora, Helmer, Fanny, Alexander. Idag känns det väldigt avlägset och kanske framför allt som ett överflödigt privilegium att ens spekulera i hur många barn jag kommer ha eller vad de ska heta. Istället funderar jag på om det är rätt att sätta fler barn till den här världen. Vore det inte bara själviskt då det inte finns några gränser för vilken ondska de kan tänkas och troligen kommer att möta?

Samtidigt fylls flödet på Facebook, Instagram och Twitter av bilder på hjärtan, Frankrikes flagga och Eiffeltornet. Överallt syns hälsningar och omtanke till offren och deras familjer. Tidningarnas sidor och skribenternas spalter fylls av motpolen till hat – kärlek: #prayforparis.

Ingen post och inga ord i världen kan göra det fruktansvärda som hänt ogjort. Vi går mot kallare tider men samtidigt lyser det något genom mörkret. Genom att tillsammans visa att vi ser och tror på en annan framtid skapas en gemenskap. Något starkare. I de allra svåraste stunder blir vi påminda om att de människor som har kärlek som drivkraft i sina liv är så många fler än de människor som begår dessa ofattbara våldsbrott. För varje tår som spills finns tio omtankar. För varje smäll som hörs finns tio hela länder som enas för att hjälpa. Fler människor kommer födas till världen, förhoppningsvis för att gå den ljusa vägen.

En av våra största genom tiderna, Astrid Lindgren - som skulle ha fyllt 108 år idag - sa: "Ge barnen kärlek, mera kärlek och ännu mera kärlek, så kommer folkvettet av sig själv."

Hennes berättelser lästes för mig som liten och jag kommer att läsa dem för mina egna barn. För jag vågar och vill sätta barn till den här världen ändå. Hur många och vad de ska heta är mindre viktigt, tilltron till dem och de som redan finns bland oss är desto viktigare. Jorden vi lever på är en kärleksfull plats. Vi får inte glömma det när delar av den rasar.

Elin Nilsson,
moderat kommunpolitiker i Sundsvall