Rikard Einegard skriver om terrorattackerna i Paris.
1 av 5
Rikard Einegard skriver om terrorattackerna i Paris. - Foto: Privat/TT
2 av 5
- Foto: Privat/TT
Kvinna blir evakuerad från konserthuset Bataclan.
3 av 5
Kvinna blir evakuerad från konserthuset Bataclan. - Foto: TT
Personal hjälper en kvinna efter en av skjutningarna.
4 av 5
Personal hjälper en kvinna efter en av skjutningarna. - Foto: TT
En av de skadade av attacken är en 23-årig svensk.
5 av 5
En av de skadade av attacken är en 23-årig svensk. - Foto: TT

Ingen färgade sina profilbilder libanesiskt efter terrordåden i Beirut

Terrorn blir lättare att ta på om den smugit sig in utifrån och inte vuxit upp mitt ibland oss. Först om terrorn inte är som oss själva går den att förklara som ondskefull och irrationell.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Rikard Einegard är Doktorand i historia och historiedidaktik vid Malmö Högskola, samt mångårig föreläsare inom antirasistiska frågor.

Runtom i mitt flöde uttrycker människor sitt stöd för den franska nationen. Färgerna blått, rött och vitt ska symbolisera solidaritet med det franska folket. I dag är alla fransmän.

Samtidigt går diskussionerna om skärpta gränskontroller och behovet av resta murar runtom Europa varma. BBC:s reporter säger i ett andetag att det inte finns någon klar bild och analyserar i nästa andetag möjligheten att terroristerna kommit med flyktingströmmen.

Till och med människor som alltid svurit sig till antirasism och mänskliga rättigheter säger att den enda utvägen nu är regelrätt krig mot terrorismen. Nu måste vi, en gång för alla, bomba bort källan till problemet. Vi som är här måste skydda oss mot "dom där borta". Säkerheten här ska säkerställas genom våldshandlingar någon annanstans, långt borta. Närhet och distans.

Som att terror är något som så lätt kan delas upp i "vi" och "dom". Som att terror aldrig är den där tystlåtne blonde unge mannen som vunnit tävlingar i svarvning, han som lite blygt hälsade på oss vid brevlådan i det lugna villakvarteret.

Terrorn blir lättare att ta på om den smugit sig in utifrån och inte vuxit upp mitt ibland oss. Först om terrorn inte är som oss själva går den att förklara som ondskefull och irrationell. Det är först när terrorn inte är ett uttryck för en psykisk sjukdom eller vanföreställningar som den blir legitim att bomba bort. Vi distanserar oss från ondska eftersom vi vägrar se ondska som en del av oss själva.

Idag är alla fransmän, men betyder det att vi alla var libaneser i förrgår? När terrorn slog mot Beirut, var våra profilbilder prydda av färgerna grönt, rött och vitt? Eller var det bara en nyhet som de flesta bläddrade förbi, därför att det hände någon annanstans?

Vi glömmer lätt att människor är människor, världen över, och att vi trots geografiska avstånd delar önskningar och visioner om en fredlig, gemensam värld.

Terrorn slår i detta avseende inte enbart mot nationer. Den både förenar och splittrar människor genom att ge sig på vår gemensamma värld. Genom att göra det otänkbara tänkbart och det overkliga verkligt blir dess tilltänkta offer är alltid det som människor vördar och tar för givet: Våra sammanhang, vår trygghet och vår harmoni. Terror gör att hela vår värld, så som vi känner den, ruckas i sitt blotta grundfundament.

Men det är viktigt att ställa dessa händelser, dessa ögonblick av total ondska, mot den vardag som präglas av medmänsklighet och harmoni mellan människor. Terrorism är inte primärt kopplat till kultur, religion eller etnicitet, det är kopplat till makt som perverterar ideologier och livsåskådningar för att kunna kuva människor.

Det är när terrorn letar sig in i vårt medvetande och gör att vi glömmer bort all godhet som finns runtomkring, när den lyckas polarisera oss och ställa grupper mot varandra, det är då som terrorn segrat. Låt den inte göra det!

Rikard Einegard

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.