Lördag 20 Aug
Stockholm

Vi måste bekämpa både den vita och icke-vita fascismen

Hawal Kalan skriver om extremism.
1 av 3
Hawal Kalan skriver om extremism. Foto: Privat/TT
Hawal Kalan.
2 av 3
Hawal Kalan. Foto: Privat
IS.
3 av 3
IS. Foto: TT

Hawal Kalan: Det är fullkomligt möjligt att stå enade och starka mot fascismen, men då gäller det att sluta kasta bort sin tid och engagemang på den som flyr från det vi alla fruktar.

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Hawal Kalan är aktivist och skribent.

Om det Svenska samhället vill förebygga fascismens framfart bör det drastisk fundera över vilka prioriteringar det är som görs.

Det ska inte behöva gå så långt att fascister utgör ett organiserat hot mot civilsamhället, men nu är det hotet här – och fäster sina rötter i det trygga Sverige som människor hellre flyr till än från.

Huruvida det är terrorism i guds namn eller den nordiska rasens är irrelevant, fascismen har ingen färg. Vad fascismen däremot har är ett kön: den är patriarkal och grundad av män.

Om vi ska ha en chans för att driva förebyggande arbeten borde samhället, som tidigare nämnd, genast omprioritera sitt fokus. Sluta debattera huruvida det är okej eller inte att H&M lanserar kampanjer med beslöjade kvinnor i, och länka det till Islamiska Staten, när vilken Google-sökning som helst skulle kunna bekräfta för dig att tusentals beslöjade kvinnor har fallit offer för ISIS vrede.

Sluta slösa polisära insatser på att tvinga tvåbarnsmammor och deras barn hoppa av bussen strax efter de tagit sig över Öresundsbron.

Sluta diskutera rehabiliteringsplaner för fascister som återvänder till Sverige efter att ha mördat i Syrien. Sluta tro att ålderdomshemmen kommer få det bättre genom att du röstar på Sverigedemokraterna, vars ekonomiska politik går ut på att kollapsa välfärden.

Sluta byt diskussionsämne från nedbrända flyktingförläggningar till “flyktingkrisen”. Regeringen, lyssna för guds skull på organisationer som arbetar med utsatta människor i förorten. Kartlägg fascistiska organisationer och stryp det statliga bidraget till dessa.

Kriminalisera fascismen innan den hinner slingra sig in i riksdagen. Innan den hinner etablera makt i förorten eller småstaden. Tänk tre steg längre och identifiera problemet istället för att lägga energi på icke-frågor.

Det är tur för dig och mig att den nynazistiska rörelsen och ISIS är för upptagna med att önska livet ur varandra, domedagen skulle varit ett faktum om den konservativa extremhögern insåg hur mycket de har gemensamt.

Det är fullkomligt möjligt att stå enade och starka mot fascismen, men då gäller det att sluta kasta bort sin tid och engagemang på den som flyr från det vi alla fruktar.

Min antirasism kommer aldrig att vara ett täckmantel för fascister som rasifieras – hoppas att din svenskhet inte är det för de vita fascisterna i riksdagen.

Hawal Kalan

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.