Nyheter24
Annons

Föreställ dig att du bara fick leva 2 procent av ditt liv

Publicerad: 24 nov. 2015, kl. 11:11
Uppdaterad: 24 nov. 2015, kl. 12:12
Ronja Berglind och Per-Anders Jande skriver om den svenska kycklingindustrin. Foto: Privat

SLUTREPLIK. Ronja Berglind och Per-Anders Jande: Kycklingarnas snabba tillväxt orsakar skelettproblem. Hela 15 procent, eller tolv miljoner individer, av de svenska broilerkycklingarna har så allvarliga skelettproblem att de har svårt att röra sig.

Den 23/11 svarar Mara Donis, VD på Svensk Fågel, på vår tidigare debattartikel om kycklingarnas situation i broilerfabrikerna.

Donis menar att bönderna föder upp kyckling med allra största omsorg. Men tittar vi på Svensk Fågels egen hemsida är det väldigt lätt att se i genom myten. Där står nämligen att det finns 120 gårdar som är anslutna till Svensk Fågel.

Dessa föder upp lite drygt sju omgångar med djur per år och den genomsnittliga kycklingbonden föder upp 85 000 kycklingar per omgång.

Höns vill gärna ha mindre flockar, och hierarkin sviktar när det är fler än 40 individer. Sveriges djurskyddslagar reglerar inte hur många individer som får hållas i samma utrymme, utan kycklingarna hålls tiotusentals i samma stall och göds snabbt för att kunna slaktas vid 35 dagars ålder.

En kyckling som inte dödas i förtid kan leva till 8 år ålder, jämfört med 5 veckor i konventionell kycklingproduktion.

Annons

Den behandling kycklingarna utsätts för i broilerfabrikerna, det som Donis envisas med att kalla för ”omsorg”, inkluderar bland annat stressbelysning, som håller kycklingarna vakna större delen av dygnet och hetsar dem att äta.

Kycklingarnas snabba tillväxt orsakar skelettproblem. Hela 15 procent, eller tolv miljoner individer, av de svenska broilerkycklingarna har så allvarliga skelettproblem att de har svårt att röra sig. Studier har visat att problemen orsakar smärta hos fåglarna, och även ”friska” kycklingar har problem att bära upp sina tunga kroppar.

Detta är vad vi vet om djurhållningen från forskare och veterinärer som släppts in i djurfabrikerna. Men det är viktigt att konsumenterna också ska kunna få se själva under vilka förhållanden kycklingarna föds upp.

Att låta några oberoende personer få göra studiebesök på en kycklinguppfödning och låta dem videodokumentera är ett utmärkt sätt att visa hela produktionskedjan. Det kommer inte att utgöra någon smittrisk att ett fåtal individer ges tillträde under kontrollerade förhållanden.

Men detta förslag väljer Svensk Fågel att inte ens bemöta, vilket bekräftar det vi redan vet: de kan inte stå för sina påståenden om god omsorg i djurfabrikerna.

Ronja Berglind
Per-Anders Jande

Om skribeterna

Ronja Berglind är 22 år, vegan och aktiv debattör inom djurrätt.

Per-Anders Jande har länge varit aktiv inom den svenska miljörörelsen och har ett starkt engagemang för djuren i livsmedelsindustrin.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons