Patrik vill att vi köper mindre och lever mer.
1 av 4
Patrik vill att vi köper mindre och lever mer. - Foto: Privat/TT
Patrik spelar luftgitarr, årets julklapp enligt nätverket En köpfri dag (28/11).
2 av 4
Patrik spelar luftgitarr, årets julklapp enligt nätverket En köpfri dag (28/11). - Foto: Privat
Patrik Olsson.
3 av 4
Patrik Olsson. - Foto: Privat
Black Friday.
4 av 4
Black Friday. - Foto: TT

Köp inte saker - meditera och få köpfri lycka gratis

Patrik Olsson: ”Konsumtionskulturen förstör vår yttre och inre värld. Planetens gränser överskrids. Vi stressar för att tjäna ihop till prylar vi inte behöver. Många skuldsätter sig i köphetsen. Det är dags att köpa mindre och leva mer”


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Patrik Olsson är konsumtionskritisk nationalekonomi från Handels i Stocholm och talesperson för En köpfri dag (28/11).

Han skriver om sin inre resa på bloggen franhandelstillhimalaya.wordpress.com

I dag konsumerar svensken som om vi hade fyra planeter. Som Johan Rockströms sommartal belyste accelererar vi mot och förbi planetens gränser. Det håller inte. Allt detta köpande gör oss heller inte lyckligare.

Människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga. Reklamen får oss att köpa saker vi inte behöver. Dessa ting tar tid. Tid till att tjäna i hop till, välja ut och underhålla prylarna.

Vissa drivs så långt av köphetsen att de hamnar i skuldberg. Ångest. Mycket ångest. Hur dämpar vi ångesten? Genom att konsumera mera. Vi är fast i en ond spiral. Samtidigt blir våra inre liv allt fattigare och tommare. Det materiella idealet för hur man lever ett bra liv vilseleder. Den materialistiska samhälls- och livsmodellen är uttjänt. Vi behöver en ny idé om hur man lever ett bra liv och bygger ett bra samhälle.

Du vaknar på morgonen. Kokar ekologiskt Fairtrade-kaffe med hjälp av solpanelerna på taket. Trots den bitande vinterkylan kan du sitta och mysa bergvärme vid fönstret. Är det för kallt för att ta (el)cykeln till jobbet? Nä, inget självplågeri. Idag åker du med (el)bussen. Vill inte späka dig själv. Sparar cykeln till soliga vår- och sommardagar.

Har videokonferensmöten med kollegor från hela världen under förmiddagen. Till lunch serveras en underbart god vegetarisk buffé gjord på ekologiska råvaror. Eftersom vi alla lever i frivillig enkelhet och köper endast det vi behöver stämplar vi ut efter lunch. Värdekedjor, från (återvunnen) råvara till slutprodukt, är till stora delar automatiserade och sköts av robotar och IT-system.

Så du har hela eftermiddagen och kvällen att spendera med vänner och familj. Tid att engagera dig i det du brinner för. Tid att hjälpa varandra. En biogasdriven skåpbil kommer förbi på kvällen och levererar kommande dagars vegetariska, ekologiska livsmedel till familjen. På semestern utforskar ni Sverige och grannländerna med elbil, eller tågluffar runt i Europa.

Så här vacker och hållbar kan framtiden vara. Vi behöver inte gå tillbaka och leva som på stenåldern. Men vi måste börja ställa om nu! I våras kunde halva svenska folket tänka sig ett köpfritt år. Låt kampanjdagen En Köpfri Dag nu på lördag vara startskottet för din nya livsstil. Köp mindre, lev mer.

Patrik Olsson

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du ha en köpfri dag i morgon?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.