Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Julkalendern borde inte uppmana barn till sex

- 03/12/2015, 13:38
Rami Mohammad skriver om julkalendern.
1 av 3

Rami Mohammad skriver om julkalendern.

Privat/Faksimil: SVT

I årets julkalender förklaras sex.
2 av 3

I årets julkalender förklaras sex.

Faksimil: SVT

Rami Mohammad.
3 av 3

Rami Mohammad.

Privat

Rami Mohammad: Vuxenskönt är inget existerande ord i ordboken, tänker jag direkt som vuxen som ser på detta. En annan sak är att barn har en förmåga att härma vuxna i tron om att vuxna vet bäst och gör aldrig fel.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Är moral något viktigt för vår mänskliga överlevnad? Eller är det något som är gammalmodigt som har sin extraktion i religion och religiösa dogmer? SVT verkar med sin julkalender tro det senare. Att berätta för treåringar hur sex går till är inte moraliskt rätt.

Jag tror själv att svaret på frågan om vad moral är har sina olika former och betydande meningar. Men jag kan inte undgå tanken att sekulära Europa och USA med flera valde att gå i krig mot nazismen inte bara av ren nödvändighet utan även av moraliska skäl.

Det var moraliskt rätt att slåss mot en galen envåldshärskare som Hitler. I alla fall om man utgår ifrån de samhälls normer som inlärs i vår skolgång och i vår västerländska sekulära uppfostran. Därför blir ord som moralpanik lite förlöjligande i mitt huvud.

Ett annat exempel är pedofili. Pedofili är enligt många experter en läggning det vill säga något som man inte kan hjälpa att man har .Något som liknas vid en psykisk sjukdom men trotts detta är det inte något som någon vill acceptera eller förlåta av just moraliska skäl. Ingen är perfekt – varken i hur man ser ut eller i hur man agerar, men en sak är säker vi kan helt enkelt inte utesluta moralaspekten i våra liv.

Nu vill jag gå in i ämnet sexualkunskap och moral. De flesta tycker säkert att sexualkunskap i skolan är både viktigt och nödvändigt inte minst för att man genom denna undervisning kan göra folk medvetna om vilka sjukdomar som medföljer i vårt vuxna sexuella liv.

I Sverige har man dessutom en lag som heter lagen som säger att man inte får ha sex för än man är 15 år gammal, detta då man inte anses mogen innan det. Därför tycker jag att SVT agerade ogenomtänkt och omoraliskt, även om de säkerligen hade de goda avsikter .

Om du frågar så skulle många säga att det är väl inget fel i att lära barn hur barn kommer till. Men hur nödvändigt är det att lära ett barn som är tre eller sex år hur en penis glider in i slidan och kalla det för vuxenskönt ? Vuxenskönt ?

Vuxenskönt är inget existerande ord i ordboken, tänker jag direkt som vuxen som ser på detta . En annan sak är att barn har en förmåga att härma vuxna i tron om att vuxna vet bäst och gör aldrig fel. Speciellt om de vuxna är barnets föräldrar.

Hur tidigt är det ok att barn ägnar sig åt sexuell lust? Och när ska man acceptera som vuxen att ens barn har samlag? Frågor som många säkert svarar olika på.

En annan fråga som jag stött på de senaste dagarna – är hur gör man som förälder när barnen frågar om hur bebisen kommer till. Jag har inget korrekt svar på detta men jag vet hur jag gjorde med min sexåring. Jag sa bara: När du blir större så lär du dig om detta i skolan.

Kan ni föreställa er om jag skulle tagit fram en porrtidning. Eller en bild av något som visar en penis som går in i en kvinnas underliv, och förklarade för mitt barn att: "Så mitt älskade barn så går det till och vet du vad ? Det är även underbart skönt." Det hade ju varit helt vansinnigt.

Rami Mohammad

Är det okej att prata om sex i barnprogram?