1 av 2
- Foto: Privat
2 av 2
- Foto: Svenska Dagbladet

Varför debatterar vi jämställdhet?

Debattören: Varför debatterar vi då jämställdhetsfrågor? Varför debatterar vi över huvud taget när vi vill få fram ett nytt politiskt beslut?


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Agge Angusson är 24 år gammal och arbetar som elevassistent och projektledare. Han är även folkvald politiker i Staffanstorps kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Han är ordförande i SSU Jämlikhet Staffanstorp.

Twitter: @skaanepaag

Hemsida: www.aangusson.com

Ordet debatt har sitt ursprung i franskans [de = av] och [battre = kämpa], tillsammans formar de grundverbet att slå.

I det Sverige vi lever i idag, som är modernt på många sätt; är de flesta mer eller mindre bekanta med feminism. De flesta känner också till feminismens koppling till kampen för ökad jämställdhet samt ökad medvetenhet kring mansnormer och patriarkala strukturer.

● Jämställdhet - lika status, respekt och värde bland kön.

● Mansnormer - oskrivna regler kring mäns beteende.

● Patriarkala strukturer - maktordning som höjer män över andra kön.

Kanske är det bara jag, men min upplevelse av den feministiska kampen i Sverige är att den dagligen möts av ett stort och smärre abstrakt motstånd.

Utöver faktumet att vårt samhälle än i dag präglas av en manlig dominans inom samhällseliten, vilket i sig är helt i enlighet med de normer och strukturer som feminismen önskar ta kål på; ser jag att feminismens företrädare generellt brukar det av verbala kommunikationsverktyg som enligt mig utan tvekan är av störst samhörighet till mansnormen. Nämligen debatt.

På flera plan diskuteras det friskt kring normer och des påverkan på samhället. Detta är bra. Vad som enligt mig av min uppfattning är mindre bra att vi, i Sverige 2016, ännu inte tar tillräckliga ansträngningar för att föra ut mansnormsenliga kommunikationsverktyg ur maktens rum.

Vi är inte att acceptera debattnormen. Det går att föra fram olika åsikter samt att komma fram till beslut utan att utdela verbala slag.

Som en ”cykel på köpet” är jag även övertygad om att med minskad debatt kan vi också komma närmre ett samtalsklimat fritt från härskarteknik.

Debatt är mannens sätt att föra sig verbalt, helt i enlighet med de normer och patriarkala strukturer feminismen önskar ta kål på.

För att åstadkomma fred brukar vi inte mer våld.

Vi kan inte förklara fred genom att slå.

Varför debatterar vi då jämställdhetsfrågor? Varför debatterar vi över huvud taget när vi vill få fram ett nytt politiskt beslut?

Jag påstår inte att debatt inte fungerar i politikens värld, så som den världen ser ut idag. Jag är själv politiker och har själv debatterat mycket. Men jag är idag övertygad om att så länge debatten är normen kommer politiker ha stora problem att få bukt med de problem mansnormerna samt de patriarkala samhällsstrukturerna medför.

Agge Angusson

/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.