Våga stå upp för kvinnors rättigheter och våga stolt kalla dig själv för feminist. Jag lovar att lyssna på allt du har att säga till mig så länge det kommer från hjärtat, skriver Sarah Virman.
1 av 3
Våga stå upp för kvinnors rättigheter och våga stolt kalla dig själv för feminist. Jag lovar att lyssna på allt du har att säga till mig så länge det kommer från hjärtat, skriver Sarah Virman. - Foto: Privat/TT
Sarah Virman.
2 av 3
Sarah Virman. - Foto: Privat
"Innan du börjar kommentera och kalla feminism som ett synonym för manshat, lär dig att lyssna och filtrera. Hitta din roll och finn en ro i dina tankar och åsikter."
3 av 3
"Innan du börjar kommentera och kalla feminism som ett synonym för manshat, lär dig att lyssna och filtrera. Hitta din roll och finn en ro i dina tankar och åsikter." - Foto: JONAS EKSTROMER/TT

Till dig som valt att smutskasta ordet feminism

Debattören: Så berätta för mig varför du väljer att definiera feminism efter den sociala median och varför du inte tillåter dig själv att vara smartare än så. Jag vet att du är smartare än så.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sarah Virman är 19 år och bosatt i Stockholm.

Hon tog studenten i somras och jobbar nu inom handel. Sarah säger att hon privat alltid haft ett starkt engagemang åt samhällsfrågor.

Den här texten skriver jag nu till dig som av synnerliga anledningar inte vidgat din världsuppfattning längre än på Facebook.

Jag skriver inte till dig för att du är man, så du kan redan nu släppa din misstanke om att jag är en trångsynt ”feministfitta” som vill klaga på varför du borde få sluta existera.

Du kan även nu lägga ifrån dig din rebelliska täckmantel och lägga ner tanken om att hitta luckor i min text så att du kan skriva naiva små kommentarer i fältet nedan.

Faktum är att jag inte bryr mig om du är man eller kvinna eller något mitt emellan. Den här texten är endast riktad mot de som jag inte förstår.

Till dig som valt att smutskasta ordet feminism och till dig som själv gett dig rätten till att kalla dig feminist, trots att du sprider en förvrängd uppfattning om dess egentliga betydelse.

Jag ställer mig ofta frågan varför någonting som jag anser vara en självklarhet, inte är en självklarhet för alla andra. Varför människor väljer att ställa sig emot varandra när vi varje dag är en del av en annan människas omgivning och utveckling.

Varför vägen till ett enligt samhälle består av så mycket hat och varför människor inte tillåter sig själva att vara smartare.

Jag ställer mig frågan varför ordet feminism framkallar så mycket hat och varför ordet hos många blivit uttjatat för länge sedan.

Att pinsamma tystnader är ett larvigt uttryck för mig landar mycket i att jag själv gärna ställer mig i den tysta zonen.

Att lyssna till människor och ta till mig av folks åsikter och tankar gör mig bara rikare för var dag som går. För den som senare i livet står på scenen och lär ut, har tidigare i sitt liv suttit bredvid tyst och lyssnat.

Jag har lärt mig att hitta en identitet. Ett glöd och en roll i samhället där jag lever, efter att i tystnaden filtrerat tankar som jag själv ansett vara fel.

Jag uppmanar nu dig att göra samma sak.

Jag tar för givet att du som jag vill uppnå ett samhälle att vara stolt över. Ett samhälle som för dig är det ultimata och något att sträva efter dag för dag.

Jag respekterar om vi inte delar åsikter om hur det samhället ser ut. Men jag respekterar inte om du klankar ner på mina eller andras tankar, när du själv inte ens tar ett steg år rätt riktning i din kamp om den perfekta världen och när jag vet att du är smartare än så.

Jag uppmanar nu dig till att göra världen till en bättre plats via en annan väg en i kommentarsfälten på Facebook. För om du verkligen tycker att vi kvinnor gått för långt med vårt feministprat och att det för dig är ett stort samhällsproblem, gå ut på torget och demonstrera och få din röst hörd.

För det verkar ju vara någonting du mår dåligt över som man.

I stället för att säga att vi feminister har fel och är manshatare, skriv om varför du känner dig kränkt som man och skriv varför du tror att världen blir en bättre plats om feminismen dör ut.

Skriv varför du tror samhället kommer utvecklas positivt om vi kvinnor fortsätter att leva i skam när vi glömt raka armhålorna dagen innan gympalektionen och slängt ner ett linne i väskan som sedan under stretchningen avslöjar vår glömska.

Skriv varför du anser att normer som har med kvinnors utseende av dessa slag bör hållas vid liv och varför du tycker att vi inte ska få känna samma frihet som ni. Säg till mig varför du tycker det är viktigt att inte kämpa för kvinnors rätt till lika lön så lovar jag att jag kommer lyssna.

Jag lovar att jag kommer lyssna när du berättar för mig varför du tror att världen mår bättre av att tjejer ska fortsätta få känna rädsla när du och dina kompisar visslar på henne en sen kväll.

Och berätta för mig varför det viktigaste inte är att få henne att känna sig trygg och ta ett steg åt sidan istället för mot henne när hon går förbi.

Jag vet att du ser att hon är rädd. Jag kommer lyssna varför du väljer att tro att kvinnodagen är dagen då kvinnor smider onda planer på er män och varför du känner dig underlägsen för att mansdagen inte lyfts upp lika mycket.

Varför du tycker samhället blir orättvist när vi lyfter upp en folkgrupp som sedan begynnelsen varit nedtryckt och underlägsen.

Jag vill att du berättar för mig varför du väljer att inte vara feminist. Varför du väljer att ta avstånd från en ideologi som endast landar i att i slutändan låta oss kvinnor stå jämnsidig med mannen.

Feminism är en ideologi som för mig inte handlar om att kvinnor slutar raka sig, utan en ideologi som handlar om att vi inte ska behöva känna skam när vi glömt att följa normen. Att kroppar skall sluta graderas i en skala där breda höfter och stor byst och smal midja anses som det mest kvinnligaste.

Att du inte automatiskt ger salladen till tjejen och hamburgaren till killen som servitör och skrattar nervöst när det visar sig vara tvärt om. Att om jag råkat vara en kille som skrivit denna text, inte blivit kallad för ”bög” av andra killar i kommentarsfältet.

Jag vill att du skriver till mig varför du väljer att tro att feminism till grunden handlar om att få er män att framstå som någonting vidrigt och ett sätt att en gång för alla få er underlägsna oss kvinnor.

Varför ni väljer att smutskasta en tanke och möjlighet för en utsatt grupp i världssamhället som ni vet existerar. För bakom allt hat mot er finns en ren filosofi och ett hopp om att vi inte längre ska behöva använda det begreppet.

Bakom alla radikala och förhastade kommentarer om er män finns vi som fortfarande väljer att se er som olika individer. Men när ni väljer att ta avstånd från feminismen lyfter ni er högra hand och tackar ja till allt ovan.

Ni tackar ja till att vi kvinnor ska fortsätta att känna rädsla, skam och orättvisa och ni tackar ja till att inte ta ert ansvar i att lösa just dessa enorma samhällsproblem. Feminism som uttrycks i manshat kommer jag aldrig att se som riktig feminism men jag väljer att inte smutskasta ordet för det.

Så berätta för mig varför du väljer att definiera feminism efter den sociala median och varför du inte tillåter dig själv att vara smartare än så. Jag vet att du är smartare än så.

Innan du börjar kommentera och kalla feminism som ett synonym för manshat, lär dig att lyssna och filtrera. Hitta din roll och finn en ro i dina tankar och åsikter. Att vara en rebell tyder bara på din osäkerhet och inkompetens.

För när du har kunskap och ren objektiv fakta, det är då du kan börja lära ut. Det är då du kan rätta någon annans resonemang och det är då du kan sätta en syl i vädret.

Våga stå upp för kvinnors rättigheter och våga stolt kalla dig själv för feminist. Jag lovar att lyssna på allt du har att säga till mig så länge det kommer från hjärtat.

Jag lovar att lyssna när du berättar för mig varför du fortfarande väljer att smutskasta det ordet och varför du väljer att resa din högra hand, men jag lovar inte att du inte en kort tid efter kommer vara bortfiltrerad.

Sarah Virman

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.