Anneli Vitterskog skriver ett öppet brev till Gabriel Wikström (S) om hur vården behöver bli mer jämlik. Mycket forskning baseras på mäns åkommor och sjukdomar.
1 av 3
Anneli Vitterskog skriver ett öppet brev till Gabriel Wikström (S) om hur vården behöver bli mer jämlik. Mycket forskning baseras på mäns åkommor och sjukdomar. - Foto: Privat/TT
Anneli Vitterskog.
2 av 3
Anneli Vitterskog. - Foto: Privat
"Det är som att det går på rutin att prata med oss som vi inte kan våra egna kroppar. Som om vi skattar vår smärta fel. Som om besvären egentligen är psykiska."
3 av 3
"Det är som att det går på rutin att prata med oss som vi inte kan våra egna kroppar. Som om vi skattar vår smärta fel. Som om besvären egentligen är psykiska." - Foto: TT/Daniel Kochanski

Det är dags att ge oss kvinnor en chans i vården, Gabriel Wikström

Debattören: Vi livmoderbärare får mycket mer ofta vara drivande själva för att få uppföljning då våra krämpor kvarstår. Oavsett om vi har besvär efter förlossning, med myom, endometrios, amning eller PMDS så är frånvaron av stöd skrämmande lika.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Anneli Vitterskog är 35 år, debattör, och kommer från Östergötland.


Hej Gabriel Wikström,

Vet du vad jag har, som inte du har? En livmoder. Det tråkiga med det, är att den idag står i vägen för att du och jag ska få en jämlik vård.

Det är dags att berätta vad jag hör, som livmoderlös som du är inte får till dig lika ofta som jag. Och på sista tiden, har det blivit alarmerande ofta. Ett larm du måste få del av.

Jag har en rätt jämn fördelning av livmoderbärare och livmoderlösa kring mig. Då jag är engagerad i mina medmänniskor, så har jag ofta varit den som följt med till sjukvården.

Blivit som en aktiv fluga på väggen, som hör och ser riktigt hur olika vi bemöts, behandlas och följs upp.

Vi livmoderbärare får mycket mer ofta vara drivande själva för att få uppföljning då våra krämpor kvarstår. Oavsett om vi har besvär efter förlossning, med myom, endometrios, amning eller PMDS så är frånvaron av stöd skrämmande lika.

Det är som att det går på rutin att prata med oss som vi inte kan våra egna kroppar. Som om vi skattar vår smärta fel. Som om besvären egentligen är psykiska.

Ibland har vi tur, hittar ett guldkorn som begriper. Problemet då är att så stor del av forskningen ägnat sig åt er, livmoderlösa, så att det även är svårt för den som begriper något, att hjälpa oss.

Dessutom, i sociala mediernas tid, så kommer det snabbt många till del att det finns någon vettig. Lidande livmoderbärare mobiliserar nationellt och vips så har vi ännu en duktig vårdgivare som går på knäna.

Vad sägs om att slå ett slag för oss livmoderbärare?

Ni samlar kompetens kring så mycket annat, som forskningscenter för idrottsskador här i Linköping. Tänk om vi också kan få något sådant! Det pågår en desperat jakt på enskilda seriösa vårdgivare som tar oss på allvar.

Tänk om vi visste var vi kunde gå, var vi kunde få hjälp och var vi kunde dela med oss av vad vi själva kommit fram till. Tänk att sammanföra de vårdgivare som kämpar på var sitt håll för oss idag!

Då skulle mirakel ske. De skulle kunna hjälpa fler utan att själva baxna. Det måste vara astronomiska summor att spara, på individ, grupp och samhällsnivå. Vi skulle kunna återgå i arbete.

Vi skulle kunna vårda våra relationer och hjälpa andra. Det skulle rädda samliv, familjeliv och yrkesliv. Vi skulle rädda liv. Vi skulle kunna göra underverk tillsammans, Gabriel.

Allt vi ber om, är din hjälp, att göra det.

Anneli Vitterskog

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.