Lördag 2 Jul
Stockholm

Pokémon Go har redan gjort mer nytta än folkhälsoministern gjort på två år

Frans Sporsén menar att det nya populära spelet Pokémon Go gör mer nytta än folkhälsoministern Gabriel Wikström gjort.
1 av 2
Frans Sporsén menar att det nya populära spelet Pokémon Go gör mer nytta än folkhälsoministern Gabriel Wikström gjort. Foto: Privat / TT
Pokémon Go är ett mobilspel där du måste röra dig omkring för att hitta pokémon.
2 av 2
Pokémon Go är ett mobilspel där du måste röra dig omkring för att hitta pokémon. Foto: TT

Frans Sporsén: "Pokémon Go däremot gör troligtvis mer för folkhälsan än vad folkhälsoministern gör när han som vanligt predikar för de redan frälsta."

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Frans Sporsén är förbundsstyrelseledamot Centerpartiets ungdomsförbund.

Du kan följa honom på Twitter här: @teqnoqrat.

Redan innan Pokémon Go ens officiellt har släppts i Sverige så kryllar gator och torg med allt från enstaka entusiaster till organiserade crews med powerbanks i högsta hugg och laddningssladdar överallt. Hypen har exploderat till en hel folkrörelse.

För er som har missat appen som blivit mer populär än Twitter, Tinder och porrsökningar på google, så är Pokémon Go i princip samma gamla spel från Nintendo som funnits i över ett årtionde. Twisten är att du måste gå runt i den riktiga världen för att hitta Pokémon och kriga om gym som är lokaliserade vid kända landmärken.

Folk som tidigare har sett sommarens sol som störande fläckar på sina datorskärmar har nu tagit sig ut i den friska luften för att fånga allt inom räckhåll.

Detta är något som politiker genom tiderna har försökt att nå, än mer nu när vi har en generation uppväxt framför datorskärmar. Deras felande ligger dock troligtvis i politikens och politikernas natur.

Politiska reformer för mer idrott i skolan och krav på betyg i ämnet, eller satsningar på lokala sportföreningar kommer bara att nå folk som faktiskt tycker att det är kul. För folk som inte känner sig trygga i miljön eller helt enkelt inte delar intresset kommer det aldrig att bita.

Här visar Pokémon Go att folk istället gärna går flera kilometer till “gymmet”, eller springer runt i evigheter för att hitta sällsynta exemplar. Det är roligt att gå ut, även för dom som prioriterar datorspelets hjärngympa över den mer fysiska formen av gympa. Och det ger ett större syfte än att bara vara godkänd eller bli tvingad till en fotbollsträning.

Även om detta låter som en våt dröm för allt från folkhälsoministrar till datornördsföräldrar så har röster höjts över faran i att folk ränner runt på stan med fokus i telefonen. Svenskarnas prioriteringar syns ganska väl när svensk media direkt börjar rapportera om den potentiella faran.

Detta översätts ganska väl i den svenska politiken, inte minst vad gäller vår folkhälsominister. Folkhälsoministern har nämligen en tendens att motarbeta det som många tycker är kul, om det är beskattning av socker eller förbud mot mentolcigaretter.

Men med facit i hand kommer det troligtvis alltid vara bättre att uppmuntra folk genom att göra det kul att vara aktiv istället för att tvinga folk till att vara hälsosamma.

Förbud mot mentolcigaretter gör inte mycket mer än att göra världen lite gråare för folk som gör det aktiva valet att röka.

Sockerskatter har testats, och det mesta visar att den inte har någon verkan eller bara gör folk irriterade – förutom när den är så hög att den slår hårt mot ekonomiskt utsatta familjer.

Pokémon Go däremot gör troligtvis mer för folkhälsan än vad folkhälsoministern gör när han som vanligt predikar för de redan frälsta.

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.