Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ensam är inte stark – vi behöver Nato för skydda oss från Ryssland

Andrew Linnander skriver att Sverige borde gå med i Nato.

Andrew Linnander skriver att Sverige borde gå med i Nato.

Privat / TT

Debatt | 15/07/2016 14:37

Andrew Linnander: Ska vi låta österländska krafter dominera över den svenska säkerhetspolitiska debatten, eller ska vi stå upp för de värderingar vi egentligen tror på och vill stå upp för?

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Sedan den potentiella ubåtskränkning i Stockholms skärgård hösten 2014, så har den svenska försvarspolitiska debatten präglats av hur vi ska förhålla oss till våra grannar. Nyligen så har statsministern Stefan Löfven tillsammans med utrikesminister Margot Wallström markerat att de gärna öppnar för dialog med Ryssland.

Den säkerhetspolitiska situationen i världen i dag är mer spänd än vad den har varit sedan åttiotalet, vid kalla krigets höjdpunkt. Sverige har nyligen tecknat ett värdlandsavtal med NATO, vilket knyter våra förbindelser till väst ännu mer än förr. Sverige har även planer på att gå med i NATO:s StratCom för att motverka desinformation och psykologisk krigsföring.

Samtidigt har Ryssland markerat aggressivt att de ställer sig starkt emot svenskt samarbete med NATO. Bland annat så har den ryska utrikesministern Sergej Lavrovs uttalat sig om att ”vidta nödvändiga militära åtgärder” ifall Sverige skulle gå med i försvarsalliansen, NATO.

Ryssland har även haft ett antal övningar som har specifikt riktat sig mot Sverige, bland annat den så kallade ”Ryska Påsken” år 2013, när Ryssland övade atombombsfällning över Sverige. Enligt en amerikansk rapport från 2015, har Ryssland även övat scenarion där bland annat Gotland invaderas av deras krigsmakt. Ryska nyhetssajterna Sputnik News och Russia Today sprider desinformation i stora lass, och FOI rapporterar att fler och fler försvarsanställda blir kontaktade spontant av ryska kvinnor på sociala medier. Det är ingen slump heller att detta sker; Ryssland kartlägger, försöker förändra opinionsbildning och försöker att skrämma det svenska folket.

Jag har hört Aktionsgruppen Nej till NATO Gotland säga att värdlandsavtalet medger att atombomber kommer att placeras på Gotland, trots att det inte står något sådant i avtalet. Jag har läst artiklar där Feministiskt Initiativ skriver att ”Ryssland inte utgör något militärt hot mot Sverige”, trots att Ryssland har hotat oss flertalet gånger med strategiska militära åtgärder.

SR har spridit desinformation angående ubåtskränkningen i Stockholms skärgård som Försvarsmakten har avfärdat som lögner. Ryssland och dess sympatisörer försöker skrämma oss till att bli en lydstat.

Vi svenskar måste se om våra värderingar, vad vi anser är värt att försvara. Ska vi stå upp för västvärldens fredliga attityd, att tillsammans blir vi starkare och för ett starkare europeiskt och nordamerikanskt förhållande? Eller ska vi vika oss för en totalitär, diktaturstat som nekar homosexuellas rättigheter, vars stat präglas av korruption, där man mördar politiska motståndare och dessutom hotar oss med massförstörelsevapen?

Är det värt att öppna upp för dialog med de som kränker våra gränser och använder sig av en extremt aggressiv retorik? Vi måste tydligt säga ifrån och markera var vi står i den försvarspolitiska arenan.

Vaga solidaritetsförklaringar och enskilda militära samarbeten är inte nog. Vi måste vissa Ryssland att vi inte viker oss för deras hot, och att våra gemensamma västerländska värderingar står högre upp på vår prioriteringslista, än att vara en bit av Rysslands säkerhetspussel. Vi bör gå med i NATO, för att försäkra att våra intressen värnas och att vi inte äventyrar med västländernas militära säkerhet.

Tyvärr så kan vi i Sverige inte stå utanför i den här konflikten, vi är djupt indragna redan, vi måste ta ställning. Vart står vi i Sverige närmast? Närmre Putins Ryssland eller närmre Tyskland, Frankrike, Storbritannien och de övriga NATO-medlemmarna?

Ensam är inte stark, vi måste ta ställning med de som står oss närmast. Sverige bör gå med i NATO på riktigt, för att värna om våra gemensamma intressen i väst.

Håller du med?