Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Kvinnor är inte förtryckta av slöjor – kvinnor är förtryckta för att de är kvinnor

- 18/10/2016, 08:42 -
1 av 2

Privat/TT

2 av 2

Privat

Debattören: Det är kvinnan som blir förtryckt. Inte den muslimska kvinnan, ateistiska, araben, afrikanen eller västerlänningen. Kvinnan.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

När det pratas om förbud av burkini på franska stränder och om niqab-förbud i norska högskolor är det ju på grund av all välmening för de muslimska kvinnorna, eller hur? För alla kan väl hålla med om att täckandet av kvinnokroppen är en symbol för det systematiska kvinnoförtryck som rotar sig i den muslimska religionen, eller hur?

Huffamig om dessa värderingar med att dölja den vackra sexiga, sensuella, kvinnokroppen kommer att bli norm även för vita kvinnor.

Nej, då är det ju såklart bättre med klänningar med urringningar till svanken, tighta toppar utan bh och rumplyftande tighta jeans. Då är det ju såklart bättre med våldtäktsglorifiering i kommersiell media och att uttrycket ”sälj grej med tjej” faktiskt fungerar så länge tjejen gör ett tillräckligt bra (läs: porrigt) jobb framför kameran.

Men när hot om våldtäkt är vardag för kvinnor och när kvinnor är en kropp i första hand och en människa i andra hand, så handlar det inte längre om den muslimska religionen som förtrycker kvinnor.

För det är ju (oftast) vita (oftast) ickereligiösa (oftast) män som systematiskt förtrycker kvinnor i den vår del av världen. Så, om det inte handlar om religion - vad handlar det om då? Det handlar om att män –sedan urminnes tider - gärna vill se på kvinnor som en sak, en vacker kropp som släcker sexuella begär, snarare än att ha respekt för hennes åsikter, arbetsmässiga insatser eller kunskaper.

För det blir ju förvirrande när svenska män skyller på att muslimska män förtrycker sina fruar genom täckande klädsel medan de själva gör samma sak. Det är bara att det uttrycks på ett annat sätt. Så vem är egentligen förtryckaren då? Muslimen eller ateisten? Araben eller svensken?

Vi fokuserar på att det kan ha varit asylsökande män som våldtog en kvinna på Gotland men tystar ner att svenska män sextrakasserare och våldtog tjejer på sommarens festivaler. 97%(!) av de som misstänks för sexualbrott är män. Det betyder att män våldtar, män tafsar, män sextrakasserar. Inte bara arabiska män, syriska män, asylsökande män eller muslimska män. Män förtrycker. Punkt.

Men vem blir drabbad då? Är det den stackars tysta 18-åriga muslimska åttabarnsmamman med en tyrannisk make? Eller är det den 20-åriga svenska tjejen som gråter tysta tårar efter att killkompisen haft sex med henne efter att hon druckit för många starköl förra helgen?

Det är kvinnan som blir förtryckt. Inte den muslimska kvinnan, ateistiska, araben, afrikanen eller västerlänningen. Kvinnan.

En mikrolektion i varför kvinnor, av egen fri vilja, väljer att bära slöja: ”Jag vill att man ska lära känna min personlighet mer än min yttre attribut”, ”Min slöja är en del av den jag är, det är min identitet”, ”Jag bär slöja för att bryta mot normen och samhällets förväntan att en kvinna ska visa håret”

En mikrolektion i varför kvinnor, av egen fri vilja, väljer att vara lättklädda: ”Jag känner mig bekväm i dessa kläderna”, ”För mig är det viktigt att kunna uttrycka min personliga stil”. ”Jag gillar hur mina kurver framträds”.

Och eftersom män kommer försöka styra över vad kvinnor ska ha på sig och hur de ser ut så får vi lösgöra oss själva! Är du troende muslim och vill bära slöja? Gör det! Vill du gå på nattklubb i kortkort och tighttight? Gör det! Vill du bli president? Läkare? Snickare? Förskollärare? Brandman? Frisör? Personlig tränare? Kör på! Ha sex med de du vill för att du vill, eller avstå tills du gifter dig.

Lyssna inåt, välj själv, och lösgör dig från samhällets normer.

Genom att vara medveten om ens medfödda begränsningar är det också lättare att jobba emot dom. Ja, du kommer antagligen behöva jobba hårdare än män för att bevisa att du är lika bra polis som dom är. Men är det polis du vill bli, så kör på!

Du kanske är född fattig, ensam eller som en minoritet men du behöver inte finna dig i det. Du kan gå emot normerna och vägra acceptera att bli ett offer för orättvisorna. Du är värd att äga din egen kropp och din egen sexualitet. Du är värd att bli lyssnad på och bära de plagg du vill. För att det är din förbannade rätt i ett demokratiskt land år 2016!

Och till sist: Nej, inte alla män deltar i det medvetna eller omedvetna förtrycket, men tillräckligt många för att detta är ett reellt problem för kvinnor världen över. Inom alla kulturer. Inom alla religioner. Inom alla länder. Även i Sverige.

Linn Nyrvik