Onsdag 19 Maj
Stockholm

Det krävs mycket tydligare insatser för att alla ska klara grundskolan

Pontus Båth och Henrik Sundström tycker att det krävs mycket tydligare insatser än de som finns idag för att alla nyanlända i Sverige ska klara sig igenom grundskolan.
1 av 3
Pontus Båth och Henrik Sundström tycker att det krävs mycket tydligare insatser än de som finns idag för att alla nyanlända i Sverige ska klara sig igenom grundskolan. Foto: Privat/Privat
2 av 3
3 av 3

Det finns uppenbarligen olika världsåskådningar gällande utbildningsnivån hos nyanlända i Sverige. Oavsett så är det en utmaning för Sverige att lyckas med en god integration.

Kommentera (58)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Henrik Sundström är advokat och fritidspolitiker för Moderaterna i västra Götaland.

Pontus Båth ordförande för moderata ungdomsförbundet i Göteborg.

Följ Henrik Sundström på Twitter: @HenrikSundstrom

Följ Pontus Båth på Twitter: @pontusbath

Få kan blunda för det faktum att många av dem som får uppehållstillstånd behöver omfattande utbildningsinsatser för att kunna komma närmare arbetsmarknaden.

Tyvärr finns det starka tecken på att systemet för utbildning av nyanlända inte fungerar. För att kunna gå en yrkesutbildning till exempel till undersköterska, så behövs en godkänd kurs D på SFI.

Den största gruppen inom SFI är de som har någon form av grundskola hemifrån. Andelen av dessa som klarar av kurs D är 16 procent (exemplet är från Uddevalla kommun). En mycket stor del av våra nyanlända kommer alltså aldrig längre än SFI.

Härutöver har vi barnen. I Västra Götalandsregionens regionutvecklingsnämnd har tjänstemännen gjort en fördjupad studie över vad det är som gör att allt fler inte klarar av grundskolan, vilket leder till missad gymnasiebehörighet.

Det visar sig att mer än hälften av de barn som kommer till Sverige idag efter åtta års ålder, inte klarar av grundskolan så att de vidare når gymnasiebehörighet.

Det finns kommuner där närmare hälften av samtliga elever såväl svenska som nyanlända i en hel årskull saknar gymnasiebehörighet. Det är en verklig utmaning som utan rätt insatser kan bli en social katastrof för kommuner.

Det krävs omedelbara och kraftfulla åtgärder för att möta situationen och det saknar den rödgröna regeringen.

För den som lämnat grundskolan utan kompletta betyg är livsvalen få. Banan är i princip snitslad rakt in i narkotikaförsäljning och gängmedlemskap.

Det blir ett hårt och tyvärr alltför ofta kort liv, där våldets logik råder. Här finns en av grundingredienserna till det ökande gängvåldet med skjutvapen som bland annat BRÅ rapporterar om.

En miljon människor kommer att vara i utanförskap och bidragsförsörjning inom bara några år. Regeringens besked om 5000 enkla jobb i statliga bolag motsvarar fem promille av det behovet.

Det krävs mycket tydligare insatser för att reformera SFI-systemet och se till att samtliga barn klarar grundskolan. Allas vår framtid hänger på det.

Henrik Sundström,
Ledamot i regionutvecklingsnämnden västra Götalandsregionen

Pontus Båth,
Ersättare i regionutvecklingsnämnden västra Götalandsregionen och ordförande i MUF Göteborg

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (58)
Kopiera länk
Dela