Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

De enda som borde bry sig om kulturell appropriering är rasisterna

- 11/11/2016, 13:34
Romina Pourmokhtari skriver om kulturell appropriering.
1 av 2

Romina Pourmokhtari skriver om kulturell appropriering.

Privat/Instagram

Romina Pourmokhtari.
2 av 2

Romina Pourmokhtari.

Privat

Liberal: Om en sverigedemokrat hade pratat om att svensk kultur endast får brukas av etniskt svenska så hade folk gått i taket.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kulturell appropriering definieras “när medlemmar av en viss kultur antar element från en annan kultur” i boken Cultural appropriation and the arts av James O. Young.

De flesta förstår nog logiken i att det kan anses vara kränkande att exempelvis sätta fjädrar på huvudet och leka indian för att man tycker det är kul utan någon vidare insikt i det lidande som ursprungsbefolkningen i Nordamerika har fått och än idag behöver stå ut med.

Jag håller med om att man bör uppmärksamma den problematik som finns i ignoransen kring andras kulturer. Men att lära folk att respektera varandras kulturer är inte det vi ser. Vi ser i stället ett situation där vita människor kritiseras för att bruka andras kultur.

Zara Larsson blev hårt kritiserad efter att ha burit cornrows som ursprungligen är en traditionell afrikansk frisyr. Det folk inte verkar tänka på är att cornrows är rätt likt boxer braids (samma sak som ett par gamla hederliga utbakade flätor).

Kulturer influeras av varandra och det är en positiv sak. Alla människor har sina egna sätt och sina egna kulturer. Att vi inspireras och lär oss av varandra gör att vi växer och att kulturerna rör sig framåt i takt med allting annat. Det här går inte att hindra hur mycket man än vill.

Egentligen är kulturell appropriering något som endast socialkonservativa och nationalister borde bry sig om. Om en sverigedemokrat hade pratat om att svensk kultur endast får brukas av etniskt svenska så hade folk gått i taket. Varför ursäktar man samma beteende bara för att identitetsvänstern sysslar med det?

Föreställ dig att en vit person vuxit upp i en familj av annan bakgrund och därmed vuxit upp med sin familjs kultur. Då anser ju identitetsvänstern att hen inte ska använda sin egna kultur för att personen har fel hudfärg. Hur är inte det ett rasistiskt tänkande? Man utgår ifrån etniciteten och bedömer personen baserat på det.

Vill man se ett mångkulturellt samhälle där människor lever med varandra oberoende av folkgrupp, etnicitet eller bakgrund så kan man inte isolera sig själv och sin kultur.

Romina Pourmokhtari,
Utbildnings- och migrationspolitisk talesperson,
Liberala ungdomsförbundet