Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jan Ericson (M): Miljöpartiet är ett extremparti och ett hot mot Sverige

- 16/11/2016, 08:46
1 av 3

TT/ Mats Andersson

2 av 3

2016 Mats Andersson / Mats Andersson

3 av 3

SCANPIX / HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Moderat: Miljöpartiet är det enda extremparti som tagit plats i en svensk regering i modern tid.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Innan jag valdes in i Sveriges Riksdag var jag kommunpolitiker i Marks kommun. Efter valet 2002 tog de borgerliga partierna över makten efter att Miljöpartiet bytt sida. Några av MP:s uttryckliga krav under förhandlingarna var att den nya majoriteten skulle verka för ett kommunalt vårdnadsbidrag och ökad valfrihet i barnomsorgen. Så blev det också.

I dag är moderaterna största parti i den styrande majoriteten i Marks kommun och vi har ett fortsatt bra samarbete med Miljöpartiet.

På riksnivå har vi däremot sett en skrämmande utveckling. När språkrören byttes ut gick Miljöpartiet kraftigt åt vänster. Borta var värnandet om barnfamiljerna och småföretagarna. Miljöpartiet gick från att vara ett hyfsat balanserat mittenparti till att bli ett sekteristiskt parti på yttersta vänsterkanten.

Visst har statsminister Löfven tvingat Miljöpartiet att som regeringsparti släppa några av sina viktigaste hjärtefrågor; kärnkraften, Vattenfalls kolgruvor, migrationspolitiken och försvarspolitiken. Men självklart har det ett politiskt pris som måste betalas av statsministern, förr eller senare.

Miljöpartiet har nu mot allt förnuft tvingat fram skrivningar om en framtida satsning på höghastighetståg som i praktiken fördröjer ett akut behov av utbyggnad av svensk järnväg och samtidigt hotar statsfinanserna. Man tvingar nu också fram förslag om flygskatt och lastbilsskatt som hotar företagande och jobb och tar strid för återgång till helt orimlig asylpolitik.

Ju värre den interna striden blir inom Miljöpartiet, desto mer högljudda och extrema krav kommer man tvingas föra fram inom olika politikområden för att hålla ihop partiet. Det kommer att bli dyrt för skattebetalarna.

Det finns i dag en del mycket extrema politiska grupperingar i vårt land. Ett av de värsta exemplen såg vi i fredags, när en grupp med nynazistisk koppling demonstrerade i Stockholm. Vi ser också grupperingar inom avgrundsvänstern som tycker att våld är en acceptabel politisk metod.

Dessa grupperingar saknar allt politiskt inflytande, och kan såklart heller aldrig jämföras överhuvudtaget med de folkvalda svenska riksdagspartierna.

Men i Sveriges riksdag finns flera partier som betraktas som mer extrema än andra, antingen för sin ideologi, sin historia eller sina företrädare. Miljöpartiet är det enda extremparti som tagit plats i en svensk regering i modern tid.

Med regeringen som plattform och med egna ministrar har man en unik möjlighet att driva sina frågor och direkt påverka politiken genom ”politisk utpressning” mot Socialdemokraterna.

Därför är Miljöpartiet i dag en mycket stor inrikespolitisk riskfaktor i svensk politik.

Jan Ericson,
Riksdagsledamot, Moderaterna