Moderaterna: Fri rörlighet måste gälla mer än bara människor, Miljöpartiet

- 17/02/2017, 17:04
Christofer Fjellner, Jesper Skalberg Karlsson och Jonas Jacobsson Gjörtler, Moderaterna undrar hur Miljöpartiet tänker
1 av 4

Christofer Fjellner, Jesper Skalberg Karlsson och Jonas Jacobsson Gjörtler, Moderaterna undrar hur Miljöpartiet tänker

TT/TT/Privat

Christofer Fjellner
2 av 4

Christofer Fjellner

TT NYHETSBYRÅN

Jesper Skalberg Karlsson
3 av 4

Jesper Skalberg Karlsson

Henrik Montgomery/ TT

Jonas Jacobsson Gjörtler
4 av 4

Jonas Jacobsson Gjörtler

Privat

"Partiets ställningstagande för öppenhet måste inkludera fri rörlighet för varor och tjänster."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Häromdagen godkände Europaparlamentet det nya handelsavtalet med Kanada. Det är det mest ambitiösa frihandelsavtal som EU någonsin förhandlat fram och en seger för både Europa och Sverige. Men svenska parlamentariker från regeringspartierna valde att inte stötta avtalet. Det är ett svek mot svenska jobbtillfällen och i förlängningen ett hot mot välfärdens finansiering.

Sverige är ett litet och handelsberoende land. Över hälften av allt som tillverkas i Sverige går på export och cirka 20 000 svenskar är sysselsatta med export till Kanada.

Med det nya handelsavtalet slopas tullar – och gör Kanada till en förlängning av EU:s inre marknad. Det är bra för både Sverige och för Kanada. Genom att bygga broar istället för murar kan vi möta gemensamma utmaningar.

Detta är den rödgröna regeringen medveten om. Statsrådet Ann Linde, Socialdemokraterna, har talat sig varm om vikten av avtalet med Kanada. Ändå väljer de socialdemokratiska europaparlamentarikerna att inte stödja det nya avtalet.

Regeringspartnern Miljöpartiet gick så långt att de försökte stoppa avtalet i Europaparlamentet.

Det är ett svek mot svenska jobbtillfällen att inte stå upp för frihandel. I en tid som präglas av osäkerhet och turbulens är det viktigt att Sverige vårdar relationer med länder som delar våra värderingar om öppenhet, handel och demokrati. Om inte EU kan samarbeta med Kanada – vem kan vi samarbeta med då?

Fördelarna med att handla med andra länder är många. Frihandel leder till spridning av teknologier och innovationer. Den ökade levnadsstandarden som handel gör möjlig gynnar demokratisk utveckling.

Dessutom försvårar frihandelsavtalen korruption, eftersom att det är ett tydligt regelverk som ger människor lika villkor.

Detta bör Miljöpartiet ta till sig. Partiets ställningstagande för öppenhet måste inkludera fri rörlighet för varor och tjänster om det ska vara sammanhängande.

Bara på det sättet kan man vara en aktör som stöttar grön tillväxt. Men tyvärr valde Miljöpartiet att istället rösta för protektionism. Det är tyvärr inte första gången. Faktum är att Miljöpartiet i Europaparlamentet röstar emot friare handel varje gång de får möjlighet.

De har tidigare bland annat sagt nej till att slopa EU:s tullmurar mot länder som Bolivia, Ecuador, Georgien, Ghana, Pakistan och Namibia. Det är fel väg för Sverige och ett svek mot svenska jobbtillfällen.

Christofer Fjellner,
Europaparlamentariker för Moderaterna

Jonas Jacobsson Gjörtler,
Miljö- och jordbruksutskottet för Moderaterna

Jesper Skalberg Karlsson,
Miljö- och jordbruksutskottet för Moderaterna