Söndag 16 Maj
Stockholm

Amanda Oxell: Sluta använda videon med porrbilen och barnet som ett PR-trick

Amanda Oxell skriver om skivbolaget Merion, Club Privé och artisten Ida da Silva.
1 av 5
Amanda Oxell skriver om skivbolaget Merion, Club Privé och artisten Ida da Silva. Foto: TT/Faksimil/Privat
Ida da Silva medverkade i Idol år 2015
2 av 5
Ida da Silva medverkade i Idol år 2015. Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT
Screenshot från videon med Club Privé-bilen
3 av 5
Screenshot från videon med Club Privé-bilen. Foto: Amanda Oxell/Faksimil
Merion musics kontor
4 av 5
Merion musics kontor. Foto: Privat
Amanda Oxell
5 av 5
Amanda Oxell. Foto: Privat

Amanda Oxell: "Det är sjukt att vuxna skrattar åt att en liten kille skulle ha indoktrinerats i mossiga könsstereotyper i så ung ålder". Artikeln är uppdaterad.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Amanda Oxell har startat Annonsrådet, en Facebook-grupp där snart 5000 tjejer samlats för att gå samman mot och anmäla sexistisk reklam och sexistiskt innehåll i sociala medier.

Gruppen har redan lyckats plocka ner annonser och innehåll från några av världens största företag/profiler.

Här kan du gå med Annonsrådet

Ni har säkert sett klippet som florerat i sociala medier nu i dagarna. Alltså klippet där porrklubben Privés bil står parkerad vid en trottoar och den lilla killen på cykel som helt upptagen av att titta på bilderna av de nakna tuttarna och rumporna cyklar rätt in i en vägg?

Videon är bland annat delad på Facebook av Johannes Lagtun. Han titulerar sig själv som musik- och medie-entreprenör och är involverad i ett skivbolag som heter Merion Music Group.

Det står alltså en VUXEN person och håller i kameran.

En vuxen person som ser ut att instruera ett cyklande barn att teatraliskt ropa ”oh-la- la” mot en bil som är tapetserad med tuttar och rumpor. För att sedan, stirrande på bilen, cykla. Rakt. In. I. En. Vägg. När ungen brakade rakt in i väggen dök det upp en länk i videon som det var möjligt att klicka på.

Och var hamnade man när man klickade på länken? JO, på en sida där man hade möjlighet att lyssna på ett singelsläpp från artisten Ida da Silva. (Den länken är nu borttagen men man kan fortfarande se det i redigeringshistoriken i inlägget). Och gissa vilket skivbolag hon släpper singeln genom?

Exakt, Merion Music Group. Jag vet inte vad jag tycker är sjukast egentligen. Att vuxna människor skrattar åt att en liten kille skulle ha indoktrinerats i förlegade och mossiga könsstereotyper redan i så ung ålder, eller att ett företag medvetet använde sig av GROVT sexistisk reklam för att dra uppmärksamhet till en produkt som inte har något med den sexistiska videon att göra.

För jo, det är reklam. Och ja, den är anmäld både till Reklamombudsmannen och Annonsrådet. Det grabbarna (eller kanske brudarna?) på Merion hoppats på är tyvärr precis det som faktiskt har hänt. Eftersom vi är så otroligt dåliga på att vara kritiska och allt förklätt med lite ”humor” helt enkelt inte kan vara sexistiskt, så har videon fått ordentlig spridning.

9GAG och Ladbible har plockat upp den och tryckt ut den i sina flöden så den största skadan är alltså redan skedd. Folk över hela världen har sett videon och kanske till och med lyssnat på singeln (även om jag tror att det sker i lite mindre utsträckning än skivbolaget hoppas på).

Låt oss alla istället bara enas kring att det är OTROLIGT osexigt att använda sig av sexistisk reklam som dessutom involverar barn. Så låt oss undvika att ge dem det där de vill ha, berömmet.

Låt oss vara överens om att da Silvas singel borde implodera och försvinna från internet (hon kommer förmodligen säga sig inte ha en aning om vad som hänt). Låt oss vara överens om att ALLTID vara kritiska när vi delar, gillar och kommenterar.

Amanda Oxell,
Grundare Annonsrådet
Sociala Medie-strateg Maxus Communications

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela