Amanda Oxell skriver om skivbolaget Merion, Club Privé och artisten Ida da Silva.
1 av 5
Amanda Oxell skriver om skivbolaget Merion, Club Privé och artisten Ida da Silva. - Foto: TT/Faksimil/Privat
Ida da Silva medverkade i Idol år 2015
2 av 5
Ida da Silva medverkade i Idol år 2015 - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson/TT
Screenshot från videon med Club Privé-bilen
3 av 5
Screenshot från videon med Club Privé-bilen - Foto: Amanda Oxell/Faksimil
Merion musics kontor
4 av 5
Merion musics kontor - Foto: Privat
Amanda Oxell
5 av 5
Amanda Oxell - Foto: Privat

Amanda Oxell: Sluta använda videon med porrbilen och barnet som ett PR-trick

Amanda Oxell: "Det är sjukt att vuxna skrattar åt att en liten kille skulle ha indoktrinerats i mossiga könsstereotyper i så ung ålder". Artikeln är uppdaterad.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Amanda Oxell har startat Annonsrådet, en Facebook-grupp där snart 5000 tjejer samlats för att gå samman mot och anmäla sexistisk reklam och sexistiskt innehåll i sociala medier.

Gruppen har redan lyckats plocka ner annonser och innehåll från några av världens största företag/profiler.

Här kan du gå med Annonsrådet

Ni har säkert sett klippet som florerat i sociala medier nu i dagarna. Alltså klippet där porrklubben Privés bil står parkerad vid en trottoar och den lilla killen på cykel som helt upptagen av att titta på bilderna av de nakna tuttarna och rumporna cyklar rätt in i en vägg?

Videon är bland annat delad på Facebook av Johannes Lagtun. Han titulerar sig själv som musik- och medie-entreprenör och är involverad i ett skivbolag som heter Merion Music Group.

Det står alltså en VUXEN person och håller i kameran.

En vuxen person som ser ut att instruera ett cyklande barn att teatraliskt ropa ”oh-la- la” mot en bil som är tapetserad med tuttar och rumpor. För att sedan, stirrande på bilen, cykla. Rakt. In. I. En. Vägg. När ungen brakade rakt in i väggen dök det upp en länk i videon som det var möjligt att klicka på.

Och var hamnade man när man klickade på länken? JO, på en sida där man hade möjlighet att lyssna på ett singelsläpp från artisten Ida da Silva. (Den länken är nu borttagen men man kan fortfarande se det i redigeringshistoriken i inlägget). Och gissa vilket skivbolag hon släpper singeln genom?

Exakt, Merion Music Group. Jag vet inte vad jag tycker är sjukast egentligen. Att vuxna människor skrattar åt att en liten kille skulle ha indoktrinerats i förlegade och mossiga könsstereotyper redan i så ung ålder, eller att ett företag medvetet använde sig av GROVT sexistisk reklam för att dra uppmärksamhet till en produkt som inte har något med den sexistiska videon att göra.

För jo, det är reklam. Och ja, den är anmäld både till Reklamombudsmannen och Annonsrådet. Det grabbarna (eller kanske brudarna?) på Merion hoppats på är tyvärr precis det som faktiskt har hänt. Eftersom vi är så otroligt dåliga på att vara kritiska och allt förklätt med lite ”humor” helt enkelt inte kan vara sexistiskt, så har videon fått ordentlig spridning.

9GAG och Ladbible har plockat upp den och tryckt ut den i sina flöden så den största skadan är alltså redan skedd. Folk över hela världen har sett videon och kanske till och med lyssnat på singeln (även om jag tror att det sker i lite mindre utsträckning än skivbolaget hoppas på).

Låt oss alla istället bara enas kring att det är OTROLIGT osexigt att använda sig av sexistisk reklam som dessutom involverar barn. Så låt oss undvika att ge dem det där de vill ha, berömmet.

Låt oss vara överens om att da Silvas singel borde implodera och försvinna från internet (hon kommer förmodligen säga sig inte ha en aning om vad som hänt). Låt oss vara överens om att ALLTID vara kritiska när vi delar, gillar och kommenterar.

Amanda Oxell,
Grundare Annonsrådet
Sociala Medie-strateg Maxus Communications

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.