Är religiösa symboler viktigare än möjligheten att få ett jobb?

- 02/05/2017, 16:42 -
Fredrik Brodén anser att det är upp till SAS att bestämma sin klädpolicy
1 av 4

Fredrik Brodén anser att det är upp till SAS att bestämma sin klädpolicy

Privat/NTB scanpix/TT

Kvinna i slöja
2 av 4

Kvinna i slöja

NTB scanpix

3 av 4

Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Fredrik Brodén
4 av 4

Fredrik Brodén

Privat

Fredrik Brodén: "Vill SAS ha en neutral arbetsklädsel där ingen i personalen får visa religiösa symboler så är det upp till dem."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Varför är det så att religiösa människor tror sig ha fler rättigheter än andra? Då och då kommer det nämligen upp fall i olika medier om religiösa personer som känner sig kränkta över det ena och det andra.

Det jag pratar om nu kom upp i media för några dagar sedan. Det handlar om Aye Alhassani som sökte jobb på SAS. Aye är en muslimsk kvinna som bär slöja.

Hon skriver att hon sökte jobbet på SAS som incheckningspersonal och gick igenom flera steg i ansökningsprocessen. Hon klarade alla stegen och kom slutligen till en enskild intervju. Där informerade man då Aye om att SAS har som policy att inga anställda får ha några religiösa symboler och om hon hade kunnat tänka sig att ta av sig sin slöja när hon är på jobbet.

Aye tog illa vid sig av frågan. Varför är för mig helt oklart. Får man nu inte heller ställa frågor till troende människor? Aye ifrågasatte detta men SAS stod på sig. Dessutom har det även fastslagits i EU-domstolen att arbetsgivare har rätt att neka jobb eller säga upp personal som bär slöja då man anser att det finns ett problem med religiösa symboler i förhållande till neutralitetsprincipen.

Som jag skrev tog Aye illa vid sig och har givetvis gått ut i media och beklagat sig över detta. Att det är beklagligt att hon som muslimsk kvinna stängs ute på grund av sin tro. Att det inte är slöjan som ett företag anställer utan personen.

Det borde inte spela någon roll om en person bär slöja utan det är personen kompetens som ska spela roll. Eller så kan man ju se det så här Aye, att det är du som ska anpassa dig efter företagens policy och regler om du vill ha ett jobb.

Företagen sätter själv upp vad man vill ha för policys i vissa frågor. Företag bestämmer själv vilka "dresscodes" man vill ha. Det ska inte du som arbetare eller arbetssökande ens ifrågasätta då det inte är ditt företag.

Vill SAS ha en neutral arbetsklädsel där ingen i personalen får visa religiösa symboler så är det upp till dem. Då hjälper det inte att du går ut i media och försöker få empati. Du som muslimsk kvinna ska inte ha några särförmåner bara för att du råkar vara muslim och vill bära din slöja. Det ska vara lika för alla.

Troende människor verkar som sagt tro att de står över alla andra. De tror att deras religion kommer i första hand för alla i samhället, att religionen är något du har rätt att utöva överallt alltid men där har ni fel.

Ja, vi har visserligen religionsfrihet i Sverige men det innebär inte per automatik att du kan och får utöva den när det passar dig. Du som troende i ett sekulärt land får helt enkelt ta och anpassa dig efter hur vi lever. Det är oerhörd brist på respekt från minoriteter att utkräva andra lagar och regler för deras grupp. Ni borde skämmas.

Det är ingen annan än du själv, Aye Alhassani, som stänger dig ute från arbetsmarknaden om du väljer att behålla slöjan på i arbeten där religiösa symboler inte är okej. Det är du själv som hindrar dig från att kunna försörja dig själv när du väljer att sätta din religion framför allt annat när du bor i ett sekulärt land.

Gå inte ut i media och tyck synd om dig själv när du gör så uppenbara val där du vet att du kommer få mothugg. Jag känner ingen empati för dig över huvud taget, jag känner snarare brist på respekt för människor som dig, när ni går ut och tror att ni ska ha fler rättigheter än oss andra endast på grund av er religion.

Vill du ha ett jobb föreslår jag att du noga tänker igenom din syn på din slöja. Är din slöja viktigare än att kunna försörja dig själv? Är din slöja viktigare än ett liv i samhället eller vill du isolera dig på grund av din slöja? Sluta tyck synd om dig själv och börja anpassa dig.

Ska bara avsluta med att säga att det är bra att SAS stod på sig. Företag i Sverige ska inte behöva anpassa sig efter minoriteter. Företag i Sverige ska själva få bestämma vad dem ska ha för regler och klädkoder.

Jag tycker det är bra att företag jobbar för ett religionsfritt klimat. Religion hör enligt mig inte hemma i det offentliga rummet utan det ska vara neutralt. Kan med 110 procent säkerhet säga att om jag själv hade valt att starta ett eget företag hade jag haft nolltolerans mot religiösa symboler.

Inga kors, inga davidsstjärnor, inga slöjor, ja som sagt inga religiösa symboler alls. Hade det stört dig, tack för din ansökan men sök dig någon annanstans.

Aye Alhassani, ett tips bara. Om du inte kan acceptera svenska företags policys och klädkoder kanske du ska satsa på att starta ett eget företag där du själv kan bestämma hur era arbetskläder ska se ut?

På så vis kan du inte bli kränkt och på så vis slipper företag att ta dessa onödiga diskussioner. Win-win situation så att säga.

Fredrik Brodén