Robin Nyman skriver om det svenska pensionssystemet.
1 av 3
Robin Nyman skriver om det svenska pensionssystemet. - Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Fredrik Sandberg/TT
Robin Nyman
3 av 3
Robin Nyman - Foto: Privat

Varför ska staten få bestämma vad du gör med dina pengar?

Robin Nyman: "Löntagare kan själva avgöra vad som är välfärd, trygghet och livskvalitet. Det ska inte politiker göra."


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Robin Nyman är aktiv i Liberala Ungdomsförbundet och Liberalerna.

Föreställ dig att du går in i en affär. Det finns inga prislappar, du kan inte heller se vad det är du köper, det finns dolda avgifter och pengarna dras från din lön utan att du märker det. 

Kommer du känna dig nöjd med ditt köp? Knappast, men det här är vad dagens pensionssystem erbjuder unga och vanliga löntagare. 

Alla i Sverige ska ha rätt till ett ordentligt grundskydd. En person som inte haft möjlighet att arbeta eller som har arbetat deltid ska kunna leva ett värdigt liv, även på äldre dagar. 

För att hantera det har vi allmän- och avtalspension. Men delar av den allmänna pensionen missgynnar dagens unga och riskerar att ge dem ett sämre och mer ofritt liv. 

Du som läser den här artikeln kanske nyligen har tagit studenten och känner dig redo att starta ditt vuxenliv. Hur vill du använda din första lön? Kanske vill du ta körkort, studera utomlands eller spara ihop insatsen till ditt första egna boende? 

Eller något helt annat som du tycker gör ditt liv tryggare. Poängen är att det är du som är mest lämpad att avgöra just detta. Löntagare kan själva avgöra vad som är välfärd, trygghet och livskvalitet. Det ska inte politiker göra. 

Hur vi ska disponera våra inkomster och liv behöver vi inte staten till att hjälpa oss med. Det vet den enskilde bäst. Med nuvarande pensionssystem betalar du 16 procent av din lön för rätten att få ett tillägg till din pension. 

Hur pensionssystemet ser ut, eller hur mycket pengar det handlar om när du går i pension, är det ingen som vet. Den svenska modellen och våra trygghetssystem har sina fördelar, men när tiden springer ifrån systemet är det viktigt att det uppdateras och liberaliseras. 

Unga ska kunna känna tilltro till att pengarna de betalar i skatt förbättrar deras och andras tillvaro. Dagens svårbegripliga och omoderna system riskerar att sänka förtroendet för pension- och trygghetssystemet. Därför är det viktigt att reformera dagens inkomstpension så att den erbjuder större flexibilitet och mer individuell valfrihet. 

Ett första steg är ökad transparens, men på sikt måste den här delen av pensionen avskaffas. Inte för att det är oviktigt att spara till sin ålderdom eller tillfällen i livet när det kan behövas ekonomiskt stöd. 

Utan för att premisserna för dagens system är daterade och för att det ska vara upp till dig att avgöra när och på vilket sätt du vill ha trygghet.

Robin Nyman
Förbundsstyrelsekandidat och ordförande ekonomisk-politiska arbetsgruppen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.