Söndag 18 Apr
Stockholm

Var inte arg på lapplisorna – det är du som inte kan parkera

Annika Brandt tycker att vi borde börja behandla parkeringsvakter med mer respekt.
1 av 3
Annika Brandt tycker att vi borde börja behandla parkeringsvakter med mer respekt. Foto: Privat/SVENSKA DAGBLADET
2 av 3
Annika Brandt.
3 av 3
Annika Brandt. Foto: Privat

Annika Brandt: "Vill ni inte ha en bot, parkera inte fel. Så enkelt är det."

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Parkeringsvakter har ett jobb att göra, precis som alla andra. Vi har alla uppgifter vi behöver utföra för att en gång i månaden få en inkomst. 

Alla yrken har olika status, och synen på olika yrken varierar. Vissa medför respekt, andra är ganska neutrala, och vissa har status för de gör nytta för samhällets medborgare. 

Vissa yrken medför till och med avsky och ilska. Där ingår bland annat jobbet som parkeringsvakt. De utgör ett yrke som ska se till att en form av trafikregel följs, parkeringsregler som kanske inte många följer.

Parkeringsvakten gör bara sitt jobb, men blir allmänt ogillad, trots att det är kommunen eller företag som sätter upp reglerna kring tid och kostnad för att ställa sin bil på parkeringen, eller så kanske man inte får parkera alls.

Trots dessa regler, regler som alla människor borde kunna läsa sig till, så är det många som inte följer dem och får en lapp på rutan. 

Vad händer då? Vilken stackars själ får i många fall sota för det? Jo, den stackars parkeringsvakten som bara har gjort sitt jobb. Parkeringsvakten kan bli utskälld för att denne utför sitt arbete, för något som uppstått på grund av att föraren från första början inte följt reglerna. 

Samma person skulle med säkerhet inte visa samma attityd om denna hade brutit mot en annan trafikregel där yrkesmänniskan hade varit en polis. Då hade troligen tonen varit annorlunda. 

Men samhället ser så ut idag att det har blivit okej att avsky denna yrkesgrupp, och det är också okej för vissa att ta ut sin aggression på de anställda. 

Hur kommer det sig? Hur kommer det sig att det helt plötsligt är okej att visa agg mot en yrkesgrupp som gör sitt jobb, och tvingas göra det för att du eller andra själva har parkerat fel? Det är ju du som begått misstaget? 

Vill ni inte ha en bot, parkera inte fel. Då slipper ni en lapp från parkeringsvakten, och behöver inte bli förbannade. Så enkelt är det.

Annika Brandt

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela