Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Benjamin Dousa (MUF): 5 anledningar till att stoppa ett vinsttak

- 11/09/2017, 10:04 -
Benjamin Dousa (MUF) anser att vinsttak i välfärden är en dum idé.
1 av 3

Benjamin Dousa (MUF) anser att vinsttak i välfärden är en dum idé.

Privat/NTB scanpix/TT

2 av 3

NTB scanpix

Benjamin Dousa (MUF).
3 av 3

Benjamin Dousa (MUF).

Privat

Benjamin Dousa (MUF): "Det är tid att sluta hetsjakten mot företagare och fokusera på att förbättra kvaliteten på svensk välfärd."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Socialdemokraten Ilmar Reepalu har lagt fram ett förslag om vinsttak i välfärden. Men blir det verklighet riskerar 340 000 skolplatser att försvinna. 

Och några av landets bästa skolor, som ProCivitas och Engelska skolan, kommer med stor sannolikhet att gå omkull. Allt detta för bokföringsteknisk populism. 

Å ena sidan vill ingen ha en ny John Bauer-konkurs, å andra sidan är det säkraste sättet att undvika detta genom att låta företag bygga upp ekonomiska skyddsvallar. 

Vinsten går alltid direkt till det egna kapitalet, bolagets buffert. Det är därifrån man tar pengar för att finansiera exempelvis lärarlöner om en barnkull skulle bli mindre än väntat. Dessutom är inte investeringar som att bygga en skola, renoveringar eller IT-system gratis. 

Om man inte har en kommun i ryggen måste en skola kunna göra vinst för att ha råd med upprustningar eller nybyggnationer. Det gäller såväl friskolor i företag, som stiftelsedrivna skolor. 

Vinsten behövs för bufferten och investeringarnas skull. När Ipsos gjorde en undersökning om vilken fråga svenskarna tycker är den viktigaste för svensk välfärd är det enbart ett fåtal procent som nämner frågan om vinstförbud eller färre friskolor. Kvalitet har mycket högre fokus. 

I skolan efterfrågas kompetenta lärare, god arbetsmiljö och ordning och reda. I sjukvården efterfrågas kortare vårdköer och fler vårdplatser. Inom äldreomsorgen är situationen likadan, här efterfrågas möjligheten till att ha samma personal som besöker de äldre. 

Men utöver att svenskar prioriterar kvalitet framför driftsform finns det fem anledningar till varför Socialdemokraternas vinsttak är riktigt dåligt för svensk välfärd: 

1. Äldreboenden i privat regi är bättre än kommunala i 18 av 22 kvalitetsindikatorer. 

2. Fristående förskolor har bäst resultat när föräldrar och personal i fristående kommunal verksamhet tillfrågas.

3. 15 av landets 20 mest populära vårdcentraler drivs av välfärdsföretag. 

4. Undersköterskor i välfärdsföretag tjänar 1000 kronor mer i genomsnitt än sina landstingskollegor. 

5. 340 000 barn och deras familjer som går i fristående friskolor hotas, och de exempelvis 133 000 barn som köar för en plats vid Internationella Engelska Skolan. 

Alla dessa arbetstillfällen, vårdplatser och utbildningsplatser riskerar att försvinna om vinsttaket blir verklighet. Det är alldeles uppenbart att regeringens och Vänsterpartiets idéer om ett vinsttak inte är annat än ett desperat röstfiske. 

Det är tid att sluta hetsjakten mot företagare och fokusera på att förbättra kvaliteten på svensk välfärd.

Benjamin Dousa,
förbundsordförande Moderata Ungdomsförbundet