Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sverige behöver en ny regering – som tar utanförskap på allvar

Elisabeth Svantesson (M) och Benjamin Dousa (MUF) skriver om att skapa jobb och att minska utanförskapet.
1 av 4

Elisabeth Svantesson (M) och Benjamin Dousa (MUF) skriver om att skapa jobb och att minska utanförskapet.

Privat/Privat/TT/TT

2 av 4

TT

Elisabeth Svantesson (M).
3 av 4

Elisabeth Svantesson (M).

Privat

Benjamin Dousa (MUF).
4 av 4

Benjamin Dousa (MUF).

Privat

Debatt | 19/09/2017 17:07

Elisabeth Svantesson och Benjamin Dousa: "Avsaknaden av självkritik visar hur nonchalant regeringen är när det gäller att handskas med skattepengar."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

32 000 traineejobb för unga arbetslösa skulle skapas. Så löd Socialdemokraternas viktigaste vallöfte förra valet. 

Idag, tre år senare, finns det bara 446 traineejobb och regeringen har nu aviserat att man skrotar reformen. 

Samtidigt finns stora integrationsproblem och 17 000 långtidsarbetslösa står helt utan insats från Arbetsförmedlingen. Sverige behöver en ny regering, som värnar skattebetalarnas pengar och tar jobbpolitiken på allvar. 

En tidigare chef på Arbetsförmedlingen liknade nyligen arbetsmarknadspolitiken vid ett svart hål: "vi bara skickar ut pengar och hoppas på att det blir bra", var hans kommentar. Frågan är om inte regeringens satsning på traineejobb illustrerar detta bäst.

Ylva Johansson säger nu att traineejobben inte behövs eftersom ungdomar får jobb ändå. Slutsatsen har kommit allt eftersom det blivit tydligt hur traineejobben floppat. 

I viss mån är det sant, de ungdomar med gymnasieexamen som traineejobben var riktade till har föga förvånande klarat sig utmärkt ändå. 

Men avsaknaden av självkritik visar hur nonchalant regeringen är när det gäller att handskas med skattepengar. Och hur ogenomtänkta traineejobben var. 

Försöken att genomföra reformen har kostat 600 miljoner kronor och endast 52 personer som tagit del av insatsen har sedan fått ett arbete. 

Det innebär en kostnad på 11 miljoner kronor per jobb, givet att det var tack vare traineejobbet dessa ungdomar sedan fick anställning, vilket inte går att fastställa.

Politiker kan inte skapa jobb, det är sittande regering ett alldeles lysande exempel på. Jobb skapas istället främst i företag som växer och kan anställa. Däremot krävs politiska reformer som underlättar företagens jobbskapande så att jobben växer till och blir fler.

Moderaterna vill sänka trösklarna till arbetsmarknaden för dem som har svårast att få jobb. Tillsammans med Alliansen tänker vi därför införa en ny lärlingsanställning. 

Inträdesjobben kombinerar arbete med utbildning och ger lön för jobbdelen samtidigt som ungdomar utan gymnasieexamen och nyanlända får lära sig jobbet på jobbet och skaffa sig den viktiga första raden på CV:t.

Att regeringen skrotar traineejobben är bra. Men det är också ett kvitto på tre förlorade år för alla dem som verkligen är i behov av stöd från arbetsmarknadspolitiken. 

Och att samma delegation som alltså endast lyckats skaka fram några hundra traineejobb nu ska få ytterligare 40 miljoner för att hjälpa till med integrationen är illavarslande.

Sverige behöver en ny regering som tar utanförskap på allvar och som inte försöker skapa jobb till en kostnad av 11 miljoner kronor styck. 

Elisabeth Svantesson,
arbetsmarknadspolitisk talesperson (M) 

Benjamin Dousa,
förbundsordförande MUF