Maria Svensson och Nora Axelsson Håkanson (Fi) vill sänka rösträttsåldern till 16.
1 av 5
Maria Svensson och Nora Axelsson Håkanson (Fi) vill sänka rösträttsåldern till 16. - Foto: Privat/Privat/NTB scanpix/TT
2 av 5
- Foto: NTB scanpix
3 av 5
- Foto: JESSICA GOW / JESSICA GOW / TT
Maria Svensson (Fi).
4 av 5
Maria Svensson (Fi). - Foto: Privat
Nora Axelsson Håkanson (Fi).
5 av 5
Nora Axelsson Håkanson (Fi). - Foto: Privat

Ungdomar är smartare än vi tror – sänk rösträttsåldern till 16

Maria Svensson och Nora Axelsson Håkanson (Fi): "Låt de unga vara med och påverka. Sänk rösträttsåldern till 16 år!"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Skolan har under lång tid utvecklats till en kunskapsförmedlare där elevinflytande och förmågan att argumentera och resonera finns angivna som kunskapsmål i nästan samtliga skolämnen. 

Detta medför att flera unga är kompetenta, motiverade och har kunskapen som krävs till att delta i flera beslutsfattande organ som till exempel kommunfullmäktige. 

Argumenten om att unga inte är kapabla till att ta ställning och saknar konsekvenstänk har forskare motbevisat. 

Däremot tyder allt på att unga väljare världen över i större uträckning än andra grupper röstar på demokratiska alternativ. Hade folk över 30 inte fått rösta i USA hade Donald Trump inte varit president idag. 

Att sänka rösträttsåldern skulle dessutom sänka medelåldern på förstagångsväljarna från 20 år till 18 år vilket hade resulterat i fler demokratiska röster och ett samhälle som prioriterar inkludering och trygghet högre än vad det görs idag. 

Feministiskt initiativ jobbar därför aktivt för att stärka elevers rätt till inflytande över sin tid i skolan och dess innehåll och att även göra det möjligt för gymnasieelever att utöva politiska uppdrag under sin skolgång. 

Vi ser det som en framgångsfaktor för högre valdeltagande, att tidigt motivera unga att engagera sig politiskt samt utgöra goda förebilder för sina jämnåriga som inflytelserika medborgare. 

Vi behöver den breda kunskap om hbtq-personers livssituation, om olika former av förtryck och feminism, som många ungdomar besitter. 

Feministiskt initiativ kommer därför att gå till val på löftet att verka för att sänka rösträttsåldern och möjligheten att bli valbar till 16 år. 

Skolans demokratiundervisning får därmed starkare autencitet och blir mer motiverande när fler av eleverna kommer vara röstberättigade i valen. Demokratiutredningen i Norge visade utifrån försök med sänkt rösträttsålder att valdeltagandet ökade. 

Europaparlamentet rekommenderar att rösträttsåldern i nästa EU-val ska vara 16 år, vilket den redan är i parlamentsvalet i Österrike. 

I dagens kyrkoval får alla medlemmar över 16 år rösta och gör det i stor utsträckning, ett bevis på att unga kan det politiska systemet, läser på kring partier, tar ställning, argumenterar och engagerar sig i samhället vi lever i för att göra skillnad. 

Ungdomarna är de som sitter i skolbänkarna varje dag och vet vad betygssystem, skolpolitik och politiska förändringsförslag får för konsekvenser för deras vardag och framtid. Låt de vara med och påverka vad som händer där. 

Låt de unga vara med och bana vägen för vilket samhälle vi vill ha när vi blir gamla. De är inte framtiden, de är nu!

Maria Svensson
specialpedagog, ledamot i Feministiskt initiativs utbildningsutskott

Nora Axelsson Håkanson
gymnasieelev, ledamot i Feministiskt initiativs utbildningsutskott

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.