Internationella dagen för kvinnorättsförsvarare
Amnesty International Sverige skriver om Internationella dagen för kvinnorättsförsvarare - Foto: TT/Privat

Amnesty: Idag stöttar vi alla som kämpar för kvinnors rättigheter

Amnesty Sverige: Idag ber vi dig som vill se ett slut på våld mot kvinnor och sexuella övergrepp att använda det viktigaste du har - din röst.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I tider av #meetoo, då kvinnor i alla åldrar, yrken och nationaliteter vittnar om erfarenheter av sexuellt våld och trakasserier, ser vi samtidigt hur kvinnorättsförsvarare runt om i världen hotas, trakasseras och fängslas. Det är en mycket farlig utveckling. För vem ska försvara kvinnors rättigheter - inklusive rätten till ett liv utan våld och sexuella övergrepp - om de tystas? När utrymmet för kvinnorättsförsvarare krymper, kan vi vara säkra på att situationen för flickor och kvinnor förvärras, det skriver Amnesty Sverige i ett upprop idag på Internationella dagen för kvinnorättsförsvarare.  

Nyligen utsågs Kairo till världens farligaste megastad för kvinnor. I en undersökning från Thomson Reuters Foundation, som omfattade 19 städer med över 10 miljoner invånare, hamnade den egyptiska huvudstaden i botten. Det utbredda sexuella våldet, skadliga sedvänjor som könsstympning och tidiga, påtvingade äktenskap var några av skälen till att Kairo rankades lägst. Bristande tillgång till hälsovård och kontroll över sin reproduktiva hälsa, bidrog också.

Men Kairo och övriga Egypten är även en farlig plats för dem som kämpar för förändring och står upp för kvinnors rättigheter. Kvinnorättsförsvarare hotas, attackeras och övervakas. De utsätts för smutskastningskampanjer i regeringsvänliga medier och utmålas som ett hot mot moralen, familjen och landet. Det är en medveten strategi att på bästa sändningstid uppmana tittarna att attackera utpekade “landsförrädare”. 

En av dem är Azza Soliman, som har kämpat för kvinnors rättigheter i årtionden. I mitten av 1990-talet var hon med och grundade organisationen Center for Egyptian Women’s Legal Assistance, som bland annat ger rättshjälp och stöd till kvinnor som utsatts för våldtäkt och våld i hemmet. Arbetet som kvinnorättsförsvarare har lett till att Azza gripits, hotats och övervakats: upprepade gånger och i flera års tid. Men det har inte fått Azza att tystna och därför ställs hon nu inför rätta. Hon anklagas för en rad fabricerade brott och riskerar att dömas till 25 års fängelse. Bland annat för att ha “solkat ner Egyptens image” då hon hävdat att kvinnor i landet löper risk att utsättas för våldtäkt. 

I Egypten ökar myndigheternas tillslag mot människorättsförsvarare och civilsamhällesorganisationer. Myndigheterna vill kväva varje tecken på oliktänkande och ifrågasättande. Också pressfriheten och yttrandefriheten är kraftigt begränsad.

Sedan 2014 har brottsutredningar inletts mot minst 50 personer från 14 olika kvinno- och människorättsorganisationer. Flera av dem, inklusive Azza, har belagts med reseförbud och fått organisationens och sina privata tillgångar frysta. 

I dag, på den internationella dagen för kvinnorättsförsvarare uppmanar vi dig som vill se ett slut på våld mot kvinnor och sexuella övergrepp att använda det viktigaste du har - din röst. Skriv på upprop, twittra, demonstrera... #metoo har visat på kraften i att många gör sina röster hörda. Kvinnorättsförsvarare som Azza behöver vår stöd och vår solidaritet, mer än någonsin. 

Anna Lindenfors,
generalsekreterare Amnesty International, svenska sektionen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Gör du skillnad?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.