Söndag 16 Maj
Stockholm

Sluta se ner på oss för att vi gillar EPA-traktorer!

A-traktor
1 av 2
Skribenterna skriver om att folk bör sluta se ner på A-traktorkulturen. Foto: Flickr
Skribenterna skriver om att folk bör sluta se ner på A-traktorkulturen
2 av 2
Skribenterna skriver om att folk bör sluta se ner på A-traktorkulturen. Foto:

Skribenterna: "Det handlar om unga killar och tjejer på landsbygden vars fritidsintressen inte tas på lika stort allvar som andra".

Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Nu får det vara slut på nedvärderandet av motorintressen i allmänhet och att köra EPA i synnerhet. Vi är less på att vissa ska ses som mindre värda.

Många som har motorintresse får stå ut med att bli kallade lantisar och man verkar inte förstå att vi är helt seriösa i det vi gör. För så är det. De allra flesta av oss är ansvarsfulla personer. Men som det är idag kör man sönder en EPA om man följer reglerna eftersom dom inte funkar i verkligheten. Om vi förändrar reglerna kan vi dessutom se till att bullernivåerna sänks och minska miljöpåverkan– vilket är typiska påhopp man riktar mot dom som har motorintresse.

Där många av oss bor är det även dåligt med bussar. Det är viktigt att själv kunna ta sig till sina vänner och skolan. Vi vill kunna vara självständiga även om vi bor på landsbygden. Dessutom spelar det roll om unga har något vettigt att göra på fritiden eller inte. Det påverkar hur vi klarar oss i skolan och på arbetsmarknaden.

Samhället måste se till att vi unga får bra förutsättningar. För såhär är det, om du åker A-traktor har du direkt inte råd att knarka eller supa. Vi kan göra en samhällsinsats genom att satsa på motorintresset.

För några veckor sedan ordnade motorföreningen River Valley Racing en demonstration i Älvdalen. Vi var 100 personer och att så många unga samlas för att påverka politiken i en så liten kommun är riktigt mäktigt. Vi som skriver har seriösa förslag, vissa har vi lämnat över till Älvdalens kommun och andra kommer vi att driva nationellt.

Nu öppnar vi dammluckan för något som mullrat på ett bra tag. Det handlar om unga killar och tjejer på landsbygden vars fritidsintressen inte tas på lika stort allvar som andra. För helt ärligt, vilka är det man skämtar och har fördomar om? Inte är det dom som spelar fiol eller hockey direkt. Sånt är ju ”fina” intressen. 

Men att åka EPA eller ha motorintresse i övrigt har alltid varit förenat med något slags klassförakt. Det vill vi ändra på.

River Valley Racing är en helt partipolitiskt obunden förening, men om man ska få till någon förändring måste man samarbeta med andra. Tillsammans med det socialdemokratiska ungdomsförbundet lyfter vår förening nu det här på den politiska arenan. 

Det får vara stopp för skämt om att stockholmare är smartare än lantisar! Våra intressen är lika viktiga som andras.

Mikael Persson, ordförande River Valley Racing (partipolitiskt obunden)
Oscar Wallin, medlem i River Valley Racing och initiativtagare till demonstrationen (partipolitiskt obunden)
Sofie Eriksson, ledamot från Dalarna i SSU:s förbundsstyrelse

Kommentera (25)
Kopiera länk
Dela