Tisdag 11 Maj
Stockholm

Benjamin Dousa, MUF: Varför hatar Miljöpartiet bostäder för unga?

Benjamin Dousa, MUF
Benjamin Dousa, MUF, skriver om att Miljöpartiet stoppar bostadsbyggande för unga. Foto: Privat/TT

Benjamin Dousa, MUF: "Värst är situationen i universitetsstäderna där Miljöpartiet har stoppat tusentals nya bostäder".

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Miljöpartiet är Sveriges mest byggfientliga parti. Under nuvarande mandatperiod har Miljöpartiet satt stopp för, lågt räknat, 22 800 nya bostäder i enbart de större universitetsstäderna. I Uppsala, Göteborg och Stockholm har Miljöpartiet vid upprepade tillfällen satt stopp för nybyggnation. Detta samtidigt som 353 000 unga står utan en egen bostad, vilket är ett djupt svek. Träd, salamandrar och blommor prioriteras alltid högre än bostadsbyggande i Miljöpartiets Sverige.

När Peter Eriksson (MP) tillträdde posten som bostadsminister för strax över ett år sedan deklarerade han att 700 000 bostäder behöver byggas till 2025. För att målet ska nås måste byggtakten vara närmare på 90 000 nya bostäder per år, men prognosen för 2017 är långt ifrån målet. 

Siffror från Eurostat visar att Sverige är EU:s dyraste land att bygga bostäder i. Peter Eriksson har varit bostadsminister i strax över ett år och har snackat om behovet av snabbare byggprocesser, men konkreta och fungerande reformer har uteblivit. Miljöpartiet är också det parti som varit flitigast på att upprätthålla regelkrångel som i förlängningen försenar och fördyrar många projekt. Partiet har motsatt sig förslag om flexiblare bullerregler, uppluckring av strandskydd, minskade tillgänglighetskrav och korta planprocesser för att underlätta för ökat bostadsbyggande. 

Boverket konstaterar att 240 av landets 290 kommuner just nu har bostadsbrist. Miljöpartiet är även boven på lokal nivå, Fastighetstidningen har konstaterat att Miljöpartiet är det parti som går emot byggplaner mest av alla partier. Värst är situationen i universitetsstäderna där Miljöpartiet har stoppat tusentals nya bostäder. Ungdomar som blir antagna till sin drömutbildning ska aldrig behöva tacka nej bara för att de inte har någonstans att bo på grund av ett extremt byggfientligt parti som Miljöpartiet faktiskt är.

Bostadsbristen riskerar att få långtgående konsekvenser. Förutom förlusterna för en ungdomsgeneration som tar klivet ut i självständighet och vuxenlivet allt senare, är förlusterna i konkurrenskraften enorma. Det går inte att blunda för att detta är en av samhällets största utmaningar. Bostadsbristen försvårar integration och utbildning på kort sikt samtidigt som den på längre sikt hotar välfärden eftersom färre kan flytta dit jobben och utbildningsplatserna finns.

Bostadsbristen har gjort bostadsmarknaden orättvis. Om trenden på bostadsmarknaden håller i sig är det om några år bara de med ärvda pengar, ärvda hyreskontrakt och pensionärer med en livstids kötid som kan bo centralt i våra större städer. Det är hög tid att rösta bort Miljöpartiet så att fler bostäder kan byggas.

Benjamin Dousa,
Förbundsordförande Moderata ungdomsförbundet

Källor: Stockholm, Göteborg, Uppsala

Finns det för få bostäder för unga?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela