Söndag 16 Maj
Stockholm

Läkare: Förbjud reklam för cigaretter och snus!

Cigaretter cigarettpaket
Tre läkare skriver om att Sverige genast borde införa ett förbud mot tobaksreklam. Foto: TT/TT

Läkare: "Sverige ligger redan efter fler än tio länder, däribland Norge, som har lagstadgat ett förbud för tobaksreklam i butiker".

Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

De flesta som röker vill sluta, men hindren är många. Tobaksreklam finns fortfarande, inte minst via exponering inne i  matvarukedjor. Detta rimmar illa med tanke på övriga satsningar på kravmärkta, ekologiska, och rättvisemärkta produkter.

Tobaksodling innebär besprutning med kemikalier och insektsgifter, inte sällan slavliknade arbetsförhållanden inklusive barnarbete. Samtidigt som man samlar in miljoner till Rosa Bandet kampanjen får cigaretterna stå kvar strategiskt placerade nära kassan.

ICA supermarket Teg i Umeå har redan 2008 slutat sälja cigaretter, vilket fick stöd av ICA:s vd och koncernchef, som då hoppades att fler ICA-butiker skulle ta efter det goda exemplet. Trots detta säljer och marknadsför majoriteten av ICA-butiker och många andra matvarubutiker cigaretter. Enskilda frivilliga insatser räcker således inte.

Sverige ligger redan efter fler än tio länder, däribland Norge, som har lagstadgat ett förbud för tobaksreklam i butiker, som ett steg att minska tobaksbruket. Sverige har ratificerat WHO:s tobakskonvention, men enligt en rapport från cancerorganisationen Association of European Cancer Leagues, har inte några betydande framsteg skett på tobaksfronten i Sverige sedan 2005.

I den statliga utredningen En översyn av tobakslagen – Nya steg mot ett minskat tobaksbruk (SOU 2016:14) drogs slutsatsen att alla typer av tobaksvaror (alltså även snus och e-cigaretter) ska vara dolda på samma sätt som cigaretter, för att minska tobaksbruket i samhället. 

När den nya tobakslagen behandlas i december får vi hoppas att den förbjuder tobaksexponering och reklamskyltar i mataffärer och andra försäljningsställen. Tills dess är det upp till varje mataffär att välja om man vill exponera sina livsmedel ihop med tobaksindustrins ”dödsmedel”. 

Anton Landgren, AT läkare Göteborg, Läkare mot tobak
Matz Larsson, Överläkare lungmedicin Örebro, Läkare mot tobak
Agneta Alderstig, förbundsordförande VISIR (Vi Som Inte Röker), tidigare samordnare av tobaksförebyggande arbetet i Göteborg stad. 

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (19)
Kopiera länk
Dela