Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Qasim lämnade Islam – om han utvisas imorgon bestraffas han med döden

- 10/12/2017, 14:59 -
Qasim Amini

Qasim Amini kommer att utvisas imorgon. Med stor sannolikhet blir det till en säker död, då han öppet har lämnat Islam.

Privat/TT

"Att lämna Islam är enligt afghansk lag straffbart med döden. Ändå kommer Qasim Amini utvisas dit imorgon".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Utvisningarna till Afghanistan fortgår och imorgon lyfter nästa plan med tvångsdeporterade afghaner till Kabul. I Migrationsverkets förvar sitter nu ungdomar med en oviss framtid. Efter den senaste gruppdeportationen i oktober till Afghanistan har dock fem personer släppts ur förvar i väntan på ny prövning. Anledningen är att de har alla konverterat till kristendomen.

De ungdomar i förvar som däremot utvecklat en icke-religös livsåskådning, är alla kvar. När extremistiska terrorgrupper inte gör någon skillnad på om du är kristen eller ateist i sin förföljelse, varför gör då Migrationsverket skillnad på det som asylskäl? 

En av de icke-troende ungdomar som finns kvar i Migrationsverket förvar är Qasim Amini. I sin icke-tro har Qasim inget som motsvarar ett dopintyg eller kontinuerligt besökt kyrkan. Det är därmed svårare för honom att styrka sin icke-tro, än för en kristen konvertit att styrka sin kristna tro.

Hans resa, till vart han står idag, har varit lång och svår. Att lämna en religion är inget man gör över en natt. Under Qasims flykt till Sverige genom Europa, har han fått uppleva och se mycket. När han korsade bergen från Iran till Turkiet såg han många döda kroppar och funderade mycket över vilken gud som skulle tillåta sådana orättvisor. Hans böner ledde aldrig till något gott, hans liv blev bara värre och värre. 

Efter sin ankomst till Europa har Qasim helt slutat be och praktisera sin religion. Islam intresserar honom inte längre, och inte någon annan religion heller. Han har börjat ifrågasätta religionen över lag. Enligt honom är alla religioner i grund och botten likadana. Qasim bestämde sig för att göra sig fri från religion. I Sverige har han träffat många människor som delar hans världsuppfattning och har gett en bekräftelse på att man kan leva ett liv utan en religion. Att leva som ateist i Sverige är för Qasim en befrielse, men vid ett återvändande till Afghanistan står hans liv på spel.

I ett land som Afghanistan, starkt präglat av islamistiska terrorgrupper och ett starkt islamistiskt styre finns inget utrymme att reflektera och vara kritisk mot islam. Att lämna Islam är enligt afghansk lag straffbart med döden och mångas inställning till en person som lämnat Islam är öppet fientlig. I det fallet spelar det ingen roll om du har konverterat till kristendom, judendom, buddism eller övergått till en icke-troende övertygelse.

Faktum kvarstår fortfarande att du förnekar Islam. Efter samtal mellan Humanisterna Stockholm, Sveriges Exmuslimer och Qasim, kan de intyga Qasims icke-tro i ett skriftligt intyg. Migrationsverket anser det dock bristfällig och ger därför avslag på ny prövning. Intygen är det närmsta som går att komma ett motsvarande dopintyg, men Migrationsverket tar inte hänsyn till att konversion till ateism inte sker på samma formaliserade sätt som konvertering till Kristendomen.

Personer som lämnat Islam anses enligt Migrationsverket som en generellt utsatt grupp, vilket innebär att grupptillhörigheten i sig, normalt sett är tillräcklig för ett skyddsbehov.

Men vi ser att ateister faller mellan stolarna i Migrationsverkets lotteri. I Sverige lyder religionsfrihet, varför tas då inte rätten till ett tryggt liv, trots religionstillhörighet på allvar?

Det är på tiden att konversion till ateism tas på lika stort allvar som konvertering till kristendom. De möter båda ett lika farligt öde. Det är på tiden att Migrationsverket tar ateister på allvar och inser konsekvenserna av att utvisa de till en Islamistisk stat.

Ung i Sverige
Ensamkommandes förbund
Refugees Welcome Sverige
Refugees Welcome Göteborg
Refugees Welcome Malmö
Refugees Welcome Karlstad
Refugees Welcome Uppsala
Refugees Welcome Lidköping
Skåne För Flyktingamnesti
Ingen Människa Är Illegal Trollhättan