Tisdag 18 Maj
Stockholm

SSU: Tillsammans ska vi sätta stopp för barnsexhandeln!

Philip Botström, SSU
Philip Botström, förbundsordförande för SSU, skriver om Musikhjälpen. Foto: TT/TT

Philip Botström: "Politiken kan förändra på systemnivå och som privatpersoner kan vi göra skillnad här och nu. Musikhjälpen är ett fantastiskt exempel på vad vi kan åstadkomma när goda krafter går ihop för ett gott syfte".

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Den här veckan pågår Musikhjälpen för tionde året i rad. På fredag sker traditionsenligt insamlingstävlingen mellan SSU och MUF. Och SSU kommer göra allt för att slå insamlingsrekord, för i år är temat extra viktigt: inget barn är till salu. 

Att barn, oftast tjejer, år 2017 fortfarande säljs och utnyttjas sexuellt är avskyvärt och borde vara ett fenomen som förpassats till historiens skräphög för länge sen. Nu krävs förändring och Musikhjälpens insamling är ett litet men viktigt steg på vägen för det. 

Även om handel av människor är förbjudet har det blivit en av världens största organiserade brottsliga verksamheter. Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över och det är en industri som växer och omsätter mer och mer pengar. Två orsaker som ligger bakom ökningen är att fler övergrepp sker via nätet och att resande till länder, där sexköp av barn är mer vanligt förekommande, ökar. 

Sexhandeln av barn måste motverkas kraftfullt och på bred front. Här har Sverige en viktig roll att spela i arbetet. Nyligen dömdes en man för första gången för att ha förgripit sig på nästan 30 barn via en webbkamera. Det visar att det går att lagföra den här typen av brott, och vi behöver bli ännu hårdare, oavsett var i världen de utnyttjade barnen befinner sig. 

Sexköp av barn utomlands är idag förbjudet. Men det finns mer att göra i lagstiftningsväg ändå. Nyligen presenterade regeringen ett lagförslag som vill förbjuda svenskar att köpa sex även av myndiga utomlands. Det är helt rätt. Vi behöver säkerställa att det inte finns några kryphål eller gråzoner, i det här fallet ålder, för människohandeln. Ett annat sätt att skicka en tydlig signal kan vara genom att skärpa straffen ytterligare för barnsexhandel. Idag kan man bli dömd för böter, straffskalan borde bara innehålla fängelsestraff. 

En annan viktig åtgärd är att garantera alla barn rätt till utbildning. Vi anser att en viktig åtgärd för att förebygga att barn inte ska säljas är att de går i skolan. De får då ett direkt skydd genom att de inte befinner sig på gatan, men de får också ett indirekt skydd genom att de lär sig läsa och skriva och får en grund för en tryggare framtid. SSU vill därför att en större andel av Sveriges och FN:s bistånd ska gå till utbildningsfrämjande insatser. 

Politiken kan förändra på systemnivå och som privatpersoner kan vi göra skillnad här och nu. Musikhjälpen är ett fantastiskt exempel på vad vi kan åstadkomma när goda krafter går ihop för ett gott syfte. Tillsammans ska vi sätta stopp för utnyttjandet av barn och unga. Lova mig att du ger vad du kan till Musikhjälpen på fredag så lovar jag att jobba för att inga barn, någonstans i världen, ska behöva fara illa. 

Philip Botström,
Förbundsordförande SSU

Ger du pengar till Musikhjälpen?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela