Philip Botström, SSU
Philip Botström, förbundsordförande för SSU, skriver om Musikhjälpen. - Foto: TT/TT

SSU: Tillsammans ska vi sätta stopp för barnsexhandeln!

Philip Botström: "Politiken kan förändra på systemnivå och som privatpersoner kan vi göra skillnad här och nu. Musikhjälpen är ett fantastiskt exempel på vad vi kan åstadkomma när goda krafter går ihop för ett gott syfte".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den här veckan pågår Musikhjälpen för tionde året i rad. På fredag sker traditionsenligt insamlingstävlingen mellan SSU och MUF. Och SSU kommer göra allt för att slå insamlingsrekord, för i år är temat extra viktigt: inget barn är till salu. 

Att barn, oftast tjejer, år 2017 fortfarande säljs och utnyttjas sexuellt är avskyvärt och borde vara ett fenomen som förpassats till historiens skräphög för länge sen. Nu krävs förändring och Musikhjälpens insamling är ett litet men viktigt steg på vägen för det. 

Även om handel av människor är förbjudet har det blivit en av världens största organiserade brottsliga verksamheter. Varje minut säljs fyra barn i sexhandeln världen över och det är en industri som växer och omsätter mer och mer pengar. Två orsaker som ligger bakom ökningen är att fler övergrepp sker via nätet och att resande till länder, där sexköp av barn är mer vanligt förekommande, ökar. 

Sexhandeln av barn måste motverkas kraftfullt och på bred front. Här har Sverige en viktig roll att spela i arbetet. Nyligen dömdes en man för första gången för att ha förgripit sig på nästan 30 barn via en webbkamera. Det visar att det går att lagföra den här typen av brott, och vi behöver bli ännu hårdare, oavsett var i världen de utnyttjade barnen befinner sig. 

Sexköp av barn utomlands är idag förbjudet. Men det finns mer att göra i lagstiftningsväg ändå. Nyligen presenterade regeringen ett lagförslag som vill förbjuda svenskar att köpa sex även av myndiga utomlands. Det är helt rätt. Vi behöver säkerställa att det inte finns några kryphål eller gråzoner, i det här fallet ålder, för människohandeln. Ett annat sätt att skicka en tydlig signal kan vara genom att skärpa straffen ytterligare för barnsexhandel. Idag kan man bli dömd för böter, straffskalan borde bara innehålla fängelsestraff. 

En annan viktig åtgärd är att garantera alla barn rätt till utbildning. Vi anser att en viktig åtgärd för att förebygga att barn inte ska säljas är att de går i skolan. De får då ett direkt skydd genom att de inte befinner sig på gatan, men de får också ett indirekt skydd genom att de lär sig läsa och skriva och får en grund för en tryggare framtid. SSU vill därför att en större andel av Sveriges och FN:s bistånd ska gå till utbildningsfrämjande insatser. 

Politiken kan förändra på systemnivå och som privatpersoner kan vi göra skillnad här och nu. Musikhjälpen är ett fantastiskt exempel på vad vi kan åstadkomma när goda krafter går ihop för ett gott syfte. Tillsammans ska vi sätta stopp för utnyttjandet av barn och unga. Lova mig att du ger vad du kan till Musikhjälpen på fredag så lovar jag att jobba för att inga barn, någonstans i världen, ska behöva fara illa. 

Philip Botström,
Förbundsordförande SSU

/
/
/
SSU
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ger du pengar till Musikhjälpen?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.