Claudia Aziz
Claudia Aziz skriver att Alexandra Pascalidou har en gammal syn på hederskultur. - Foto: Privat/Faksimil/TT

Pascalidous vänsterfeministiska analys är redan motbevisad

Claudia Aziz: "Lyssna inte på Pascalidous ytliga analys, lyssna på offren och på historierna som finns #underytan".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Häromdagen var Alexandra Pascalidou med i programmet Malou Efter tio för att prata om sig själv och sin bok om Metoo. Malou von Sivers ställer frågan hur Metoo emottagits i områden där hederskulturen är stark. Hon hinner inte ens ställa klart frågan förrän Pascalidou, på ett synnerligen arrogant vis, bokstavligen viftar bort frågan. Hon påstår att hederskulturen finns ”överallt” och hävdar att det hela handlar om “mäns våld mot kvinnor". 

Men Pascalidou är djupt okunnig om hederskulturen. Jag förstår inte varför hon uttalar sig i frågan. Jag kan inte låta henne få stå oemotsagd. 

Hederskultur är ett grupporienterat fenomen som innebär att gruppen förtrycker den individ som självständigt vill råda över sitt liv.

Hedersförtrycket är uråldrig sedvänja. Den är sprungen ur samhällen där staten inte kan ge befolkningen grundläggande skydd och service.

I dessa samhällen råder stark misstro till staten samt sinsemellan medborgarna. Människor tenderar då att sluta sig inom sin respektive släkt eller klan, och då man inte har demokratiska värderingar att samlas kring, samlas man i högre grad kring traditioner. Om en individ bryter mot seder och bruk tappar den sin heder.

Detta smittar hela släkten och som då kan  bli socialt utstött. Sedvänjan försvinner inte bara för att man korsar gränsen till Sverige. 

Inom hederskulturen förtrycks både män och kvinnor. Både män och kvinnor förtrycker. Det handlar således inte om mäns våld mot kvinnor. Det handlar om gruppens våld mot individer.

Idag befaras så många som 240 000 ungdomar leva under hedersförtryck i Sverige. 

Pascalidou invaliderade varenda ungdom som upplever att den farligaste plats de kan befinna sig på, är under mammas och pappas tak. Hennes analys, som känns igen från vänsterfeministiska kretsar, är motbevisad av verkligheten.

Teorin faller platt eftersom både flickor och pojkar är utsatta för förtryck av både kvinnliga och manliga släktingar. Den är vilseledande och hindrar att ungdomarna får erforderlig hjälp. 

Lyssna inte på Pascalidous ytliga analys, lyssna på offren och på historierna som finns #underytan.

Claudia Aziz,
Jurist med inriktning på humanjuridik

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.