7 av 10 svenskar vill förbjuda fyrverkerier – nu är det upp till politikerna!

- 15/12/2017, 15:06
Camilla Björkbom

Camilla Björkbom, förbundsordförande för Djurens Rätt, skriver att det är hög tid att Sverige förbjuder fyrverkerier.

Signe Hellgren/Shutterstock

Djurens Rätt: "Stora affärskedjor gör det. Många kommuner gör det. Flera hotell gör det. En majoritet av svenska folket vill att det ska göras. Det är dags för Sveriges politiker att förbjuda fyrverkerier!"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Tidigare idag släppte Djurens Rätt en färsk opinionsundersökning som visar att drygt nio av tio svenskar (92 procent) tror att fyrverkerier påverkar djur negativt. Nästan sju av tio svenskar (68 procent) anser att också att det bör införas ett förbud mot fyrverkerier som skrämmer och skadar både människor och djur. 

De djur som påverkas negativt, många så illa att de kanske aldrig helt återhämtar sig, är långt från bara hundar. Hästar kan fara illa, liksom katter, kaniner, marsvin och andra mindre djur i hemmet. För att inte tala om alla de vilda djur som chockas, flyr i panik eller gömmer sig i dödsångest. 

Idag finns i lagstiftningen ingen möjlighet att stoppa fyrverkerierna – när kommuner har försökt göra det har deras beslut rivits upp i högre instans. Men många andra initiativ har tagits för att begränsa fyrverkeriernas negativa påverkan på djur och andra.

Initiativen kommer från företag som Bauhaus, City Gross, Ica Maxi, Coop, Willys och Hemköp som alla slutat sälja fyrverkeri till privatpersoner. De kommer från hotell långt från stadsbebyggelsen som erbjuder familjer med hundar att fira nyår långt från raketer och fyrverkerier. Och det görs av kommuner som på olika sätt tagit initiativ till att begränsa användningen av fyrverkerier. Bland dem finns: Arvika, Boden, Borås, Enköping, Hässleholm, Kungsör, Lidköping, Ljusdal, Nynäshamn, Piteå och Ånge.

Det som saknas är ett politiskt initiativ. Den 1 februari 2016 var vi med och lämnade över 102 977 namnunderskrifter till regeringen med krav på ett förbud mot den fria användningen av fyrverkerier och pyroteknik för privatpersoner, och för att stoppa den idag tillåtna försäljningen av fyrverkerier och pyroteknik till privatpersoner. Bakom uppropet stod organisationerna Djurens Rätt, Djurskyddet Sverige, Svenska Kennelklubben och Svenska Brukshundklubben. Men sedan dess har det från Sverige riksdag varit motsatsen till hur det låter på nyårsafton – väldigt tyst.

Det är svårt att se argument för att dagens fria användning av fyrverkerier ska få fortsätta, och det finns många goda argument för motsatsen. Försäljningen och användningen av fyrverkerier för privatpersoner bör förbjudas.

Enbart stat, kommuner eller föreningar bör få anordna fyrverkerier på fastställda tider och platser. Vi sa samma sak förra året, men upprepar oss själva ytterligare ett år: Politiker i Sveriges riksdag – låta detta år bli det sista nyåret med fri användning av fyrverkerier!

Camilla Björkbom,
Förbundsordförande Djurens Rätt

Borde fyrverkerier förbjudas?