Måndag 24 Jan
Stockholm

Jag lovar att göra allt för att stoppa förbudet mot energidryck!

Benjamin Dousa
Benjamin Dousa från Moderata ungdomsförbundet skriver om regeringens vilja att förbjuda personer under 15 att köpa energidryck. Foto: Privat/TT/Faksimil

Benjamin Dousa, MUF: "Om Sossarna får bestämma kommer det snart vara olagligt att sälja energidryck till den som är under 15 år".

Kommentera (66)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Igår meddelande regeringen genom landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) att de vill utreda om att införa en lagstadgad åldersgräns på energidrycker.

Att regeringen har en förkärlek till att förstöra saker som är kul visste vi redan; höjd biomoms, alkoholskatt, godisskatt och ett förbud mot alkoglassar för att bara nämna några exempel. Men nu får det vara nog, regeringen måste sluta förstöra för unga. 

Idag är det många butiker som väljer att ha en åldersgräns på energidrycker, men får Socialdemokraterna bestämma kommer det vara så i alla butiker. Då blir det olagligt att sälja energidryck till den som är under 15 år, trots att experter har konstaterat att energidryck inte är farligare än en kopp kaffe.

När ministern Sven-Erik Bucht (S) säger att ''ungdomar vid stor konsumtion kan bli koffeinförgiftade'', samtidigt som kaffe innehåller mycket mer koffein än energidrycker, visar att det överhuvudtaget inte handlar om hälsorisken.

Sanningen är att ungdomar med för mycket socialism varken får ha kul eller själva anses ha förmåga att fatta sina egna beslut.

Om det nu är överkonsumtion som är det farliga, då borde ju allt som är farligt att överkonsumera ha en åldersgräns med socialdemokraternas logik. Godis kan ge diabetes, soja kan resultera i blodsjukdomen anemi, apelsiner kan leda till cancer och spenat kan ge en njurstenar.

Det vore absurt om man behövde visa leg för att handla apelsiner, lika absurt är det med en åldersgräns på energidrycker.

Det är dåligt att överkonsumera, ingen tvekan om saken, men lösningen är inte förbud och åldersgränser. Moderata ungdomsförbundet kommer göra vad vi kan för att stoppa en lagstadgad åldersgräns på energidrycker.

Benjamin Dousa,
Förbundsordförande för Moderata ungdomsförbundet

Borde unga få köpa energidryck?
Tack för din röst!
Kommentera (66)
Kopiera länk
Dela