Torsdag 9 Dec
Stockholm

Judar ska få känna sig trygga här – oavsett vad du tycker om Israel

Pontus Eklund
Pontus Eklund skriver om att man måste kunna kritisera staten Israel utan att i samma andetag attackera den svenska judiska befolkningen. Foto: TT/Privat

Pontus Eklund​: "Det är dags att göra den distinktionen väldigt tydlig innan det är för sent".

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Konflikten mellan Israeler och Palestinier har nu pågått i snart 70 år och tyvärr är vi inte nära en resolution ännu. Mycket legitim kritik kan riktas mot Israels politik, till exempel så står jag inte bakom Israels bosättningar på palestinsk territorium eller Netanyahus retorik om krig mot Iran.

Jag är även för en tvåstatslösning och starkt kritiskt till Israels agerande på ockuperad mark. Men trots detta går det en tydlig skiljelinje mellan Israel och övriga länder i regionen. 

Israel är mellanösterns enda demokrati och det enda landet i regionen som accepterar HBTQ-personer, står upp för kvinnors rättigheter och dessutom är toleranta mot minoriteter. Israel, som består av 20 procent araber, har och kommer även i framtiden att acceptera religösa och etniska minoriteter i landet och garantera deras demokratiska rättigheter.

Detta trots att en majoritet av arabländerna i regionen explicit har uttryckt en vilja att vill utplåna Israel från jordens yta.

Att 77 procent av Israeliska araber hellre bor kvar i Israel än flyttar till Palestina vid en tvåstatslösning är en tydlig indikation på Israels tolerans. En tolerans som tyvärr inte finns i Israels grannländer, där det skulle vara omöjligt för judar att bo.

Att Sveriges regering i detta läge systematiskt kritiserar Israel samtidigt som de i princip inte riktar någon kritik mot dess icke-demokratiska grannländer ser jag därför som lite märkligt. Att judar inte längre kan bo i städer Malmö på grund av grova antisemitiska hatbrott gör även att Sveriges kritik mot Israels behandling av Palestinier inte väger lika tungt.

Skulle man enbart utgå från handling skulle man kunna anta att Sveriges makthavare länge har ansett att det har varit viktigare att kritisera den judiska staten än att garantera att judar ska kunna känna sig trygga i Sverige.

SVT har pekat ut judiska lobbygrupper som ansvariga för skadlig politik och toppolitiker som Björn Söder och Margot Wallström har gjort uttalanden som har uppfattats som antisemitiska i Israel. Ett bevis på hur svenska politikers retorik göder antisemitism kom för några veckor sedan när demonstranter skanderade  ”länge leve Margot Wallström" och "död åt judarna” i samma andetag utanför Israels ambassad i Stockholm.

Den senaste tidens samtal om antisemitism är bra och mycket åtgärder behöver tas om Sverige någonsin ska bli en trygg plats för judar igen. Detta innebär dock inte att Israel ska vara immunt mot kritik.

Jag har själv skrivit artiklar där jag har förespråkat en tvåstatslösning och kritiserat delar av Israels politik. Men kritik mot Israel som stat får aldrig övergå till påhopp på gruppen judar.

Det är dags att göra den distinktionen väldigt tydlig innan det är för sent.

Pontus Eklund

--

Källor: 
https://twitter.com/HillelNeue...
https://www.huffingtonpost.com...
https://www.svd.se/svenska-med...
https://www.timesofisrael.com/...
https://www.aftonbladet.se/nyh...

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela