Mohamed Nuur
Mohamed Nuur skriver att valmyndigheten måste bli modernare och låta människor rösta med mobilt bankid. - Foto: Privat/TT/TT

Riksdagskandidat: Låt unga rösta med BankID!

Mohamed Nuur: "Idag kan jag använda BankID till det mesta, så att visa upp sitt ansikte har inte alls samma betydelse som det hade en gång i tiden".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det har inte bara blivit nytt år utan vi har gått in i valår också. Jag tänker på nåt som många gör undersökning av och halvhjärtat hittar olika metoder för men inte direkt lyckas. Det är hur vi ska få unga människor rösta.

Valmyndigheten måste moderniseras och ha fokus på alla åldrar och hur de ska nås. För idag står inte unga och väntar på flygblad eller information i brevlådan, utan de har sin all information i telefonen som de har med sig överallt.

Unga pratar om politik och speciellt där jag kommer ifrån så vet man vem som styr men tron på demokratin finns inte. När valdagen kommer så tar inte unga tillfället. Vi måste fråga oss varför.

Jag kan tänka mig att det ser ut så här för en ung person under valdagen. 

1. Man vaknar sent och missar helt och hållet
2. Man har inte skaffat legitimation för man har inte haft behovet tidigare
3. Några vet inte ens var vallokalerna ligger och tar sig inte tiden att ta reda på det

Det behöver inte se ut så för alla unga men jag kan tänka mig att de som inte röstar hamnar antingen i alla eller i någon av kategorierna ovan.

Ska vi låta vara så eller ska vi klia oss i huvudet och komma på en lösning?

Jag ska berätta något som alla ungdomar som är över 18 idag har: BankID, för de behöver det för Swish och för att handla på nätet. 

Så varför använder vi inte den möjligheten? Många myndigheter använder redan BankID, så varför kan vi inte också använda det för att få unga att rösta? Det vore en säker metod att låta människor rösta på valmyndighetens hemsida med hjälp av BankID.

Jag är säker på att det skulle öka valdeltagandet bland ungdomar.

Idag kan jag använda BankID till det mesta, så att visa upp sitt ansikte har inte alls samma betydelse som det hade en gång i tiden. 

Så låt oss inte urholka demokratin mer nu. Om människor inte röstar så måste samhället tänka framåt och hitta förutsättningarna som hjälper till att höja valdeltagandet. 

Valmyndigheten måste bli modernare framtiden och valmyndigheten måste börja hänga med i utvecklingen!

Mohamed Nuur,
Riksdagskandidat för Socialdemokraterna 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde folk få rösta med BankID?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.