Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Läkare: Tobaken kostar oss 31 miljarder per år – höj skatten!

- 08/01/2018, 15:19 -
Snus och cigaretter

Två läkare skriver om att tobaken kostar samhället mycket mer varje år, än intäkterna tobaksskatten faktiskt genererar.

TT/TT

Två läkare: "Det är ett problem att tobaksskatten inte ens kommer i närheten av att betala för tobakens skadeverkningar – då måste pengarna tas från annat".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Oavsett om vi vill ha dygnet-runt öppna vårdcentraler, ökade satsningar på skola, försvar, vård- och omsorg, eller något annat, så kommer vi inte ifrån att något kostar väldigt mycket mer än vad det smakar eller luktar, nämligen – rökningen. 31,5 miljarder kronor per år, motsvarande hela primärvårdens lönekostnader för sjuksköterskor och läkare under ett år. Enligt en rapport från Cancerfonden.

Tobaksskatten höjs marginellt varje år och skatten på en cigarett är i dagsläget drygt 1,5 kronor per cigarett. Skatteintäkterna för tobak var 2016 ca 11,7 miljarder kronor (cirka 40 procent av kostnaderna). Det är ett problem att tobaksskatten inte ens kommer i närheten av att betala för tobakens skadeverkningar och då måste pengarna tas från annat, vilket kan leda till att satsningar på barn- och omsorg, skola och vård uteblir.  

Ett stort antal studier från länder där tobaksskatten har höjts har visat en minskning av tobakskonsumtionen. Ungdomar verkar vara mer priskänsliga än vuxna och en höjning av tobaksskatten skulle minska tobaksbruket hos yngre och dessutom minska de 12 000 individer som dör varje år på grund av tobakens skadeverkningar.

Det finns en rädsla för att smugglingen skulle öka om tobaksskatten höjs. Det är endast cirka fem procent av den totala cigarettkonsumtionen i Sverige som utgörs av ”oregistrerad” konsumtion. Det mesta av detta är ”resandeinförsel”, som delvis är helt legal. Det finns inget entydigt samband mellan tobakssmugglingens omfattning och tobakspriserna.

De länder som har de största problemen med smuggling, är inte de som har de högsta tobakspriserna. Helt obeskattade cigaretter kommer, oavsett skattenivå att vara billigare än beskattade cigaretter. Det finns således alltid en risk för smuggling, men delar av tobaksskatten skulle kunna finansiera satsningar för att minska smugglingen.

Inom ramen för Världshälsoorganisationens tobakskonvention pågår ett arbete för att införa internationellt bindande regler för att minska tobakssmugglingen. EU:s tobaksproduktdirektiv innehåller bland annat skärpta regler om märkning av cigarettpaket, vilket kommer att underlätta arbetet mot smuggling och annan brottslighet.

Nu under december kommer regeringen med förslag till riksdagen om en komplettering av tobakslagen. Vi hoppas att förslagen omfattar kraftfulla åtgärder, bland annat i form av fler rökfria platser, ökad tobaksskatt samt exponeringsförbud för reklam i affärer för cigaretter, snus och andra nikotinprodukter.

Anton Landgren, AT läkare, doktorand
Gunilla Bolinder, leg läk, docent
Båda Läkare mot tobak

Borde snus och cigaretter vara dyrare?