Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varför vill regeringen stoppa unga från att få se världen?

- 09/01/2018, 10:56 -
Amina Sadigbeyli och Philip Hallberg

Amina Sadigbeyli och Philip Hallberg skriver om att flygskatten hindrar unga från att resa.

Privat/TT/Privat

"En flygresenär ska endast behöva betala för flygbiljetten/resan och inte för någon extra avgift. Bestraffa inte oss unga, och främja istället det miljövänliga!"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Så här i nyårtider är det väldigt många som vill, tänker och ska resa iväg. Samtidigt påminns de negativt att det har införts flygskatt i Sverige. Det som gör det dyrare att resa över hela jorden och i Sverige, framförallt folk som inte har nåt annat val bestraffas, men även vi unga drabbas av den här skatten.

Det är ovanligt med flygskatt i andra länder, därför är det onödigt och dumt att vi har det i Sverige då vi har ganska få flygplatser jämfört med andra länder.

Unga har ett behov av att resa när man till exempel har tagit studenten. Man vill se världen, åka på språkresor, plugga, möta nya människor med mera. Det är dessutom många vuxna som har ett behov av att resa eftersom att en del jobbar utomlands eller jobbar med någonting som inkluderar att man behöver besöka olika länder.

Det är någonting som exempelvis politiker och affärsmän gör. Det finns en stor risk att flygskatten slår ut tiotusentals jobb! På flygplatser, näringslivet och runtomkring.

Bland annat har Philip som är med och skriver denna artikel varit i över 35 länder och älskar att resa, och om man vill besöka ställen utanför Europa så är flyget det enda alternativet, och för folk som gillar att resa är detta ett hårt slag. Amina tycker också om att resa och älskar att få uppleva nya saker, nya kulturer och nya matvanor, utan flyget kan detta bli svårt.

Men även också ur ett socioekonomiskt synvinkel är detta ett dåligt förslag. Med detta förslag gör man så folk som inte har lika mycket i plånboken får svårare att resa. Det blir bara folk med mer pengar som kan resa med flyg. Det blir lite konstigt när det alltid är vänstern som säger att de är de som ger lika möjligheter till alla. Detta visar klart och tydligt att de enbart gör det sämre för de människor som vill se världen och behöver transportera sig.

Regeringen har som argument att vilja värna om miljön och minska utsläppen, men vad de inte tänker på är att det finns en stor risk att folk istället i vissa delar i Sverige endast kommer att välja bilen istället, vilket inte skulle vara positivt heller för miljön.

Istället för att bestraffa flyget, och folk som är beroende utav det, bör man istället främja och öka tillgängligheten av miljövänliga flyg, exempelvis de flygplan som kan ta biobränsle. Det skulle ha lett till att belastningen på miljön blev mindre.

Även utredningar visar att flygskatten har en väldigt liten klimatpåverkan relativt till hur många som skulle straffas av denna skatt. Till och med vi Stockholmare kan förstå konsekvenserna av flygskatt.

Det blir även svårare att transportera varor till andra världsdelar utan flyget då det blir dyrare med skatten. Leveransen av varor är viktigt för många företag som producerar prylar utomlands, men det är också vanligt att man beställer saker på nätet. Leveranstiden blir mycket längre utan flyget vilket kan hindra människors arbeten. Import och export är stora och viktiga saker, och bland annat är många saker tillverkade i Kina, och måste flygas till Sverige.

Det vi i Sverige behöver göra är att främja järnvägen, som är i stort behov av upprustning. Det skulle öka tillgängligheten för alla, istället för att punktbestraffa flyget.

En flygresenär ska endast behöva betala för flygbiljetten/resan och inte för någon extra avgift. Bestraffa inte oss unga, och främja istället det miljövänliga!

Det är hög tid att avskaffa flygskatten!

Amina Sadigbeyli, ledamot MUF Sollentuna
Philip Hallberg, ledamot MUF Lidingö

Borde flygskatten tas bort helt?