Måndag 17 Jan
Stockholm

Ni som hyllat Natural Cycles för pengar är skyldiga till graviditeterna

Camilla Gervide
Camilla Gervide skriver om att flera influencers har gjort reklam för appen Natural Cycles, och att dessa nu bär skuld för att minst 37 personer har blivit gravida. (OBS! Bilden är ett montage!). Foto: Privat/Nyheter24

Bloggprofilen Camilla Gervide: Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, Rachel ”Yoga Girl” Brathen, Charlotte Perelli, Clara ”Underbara Clara” Lidström och Katrin Zytomierska har skuld i att minst 37 kvinnor har blivit gravida.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Mät din kroppstemperatur dagligen och för in det i appen, så kommer den tala om för dig om du är fertil eller inte den dagen.

Enkelt, smidigt och ett fantastiskt alternativ till konventionella preventivmedel eftersom det varken innehåller hormoner eller involverar att placera främmande föremål inuti kroppen.

Ett helt nytt och säkert sätt för den medvetna kvinnan att skydda sig från oönskade graviditeter som enligt statistiken på hemsidan är lika säkert att använda som andra mer konventionella metoder.

Företaget har näst intill uteslutande valt att marknadsföra sig via influencers på sociala medier (Bloggar/Instagram/Youtube/Facebook mm) efter det att bloggaren Isabella ”Blondinbella” Löwengrip gick in som delägare i företaget år 2014.

Företaget och dess metod har höjts till skyarna av några av vår tids största profiler inom sociala medier, från Rachel ”Yoga Girl” Brathen och Charlotte Perelli till Clara ”Underbara Clara” Lidström och Katrin Zytomierska.

”Jag är så tacksam att det finns ett preventivmedel för mig som inte ger biverkningar” skrev bloggaren Ida Warg på sin blogg i maj 2017.”

Inga biverkningar alltså? Räknas en oönskad graviditet som en biverkning?

Södersjukhuset i Stockholm har nämligen avslöjat att de sedan september 2017 fram till idag kan koppla minst 37 oönskade graviditeter till appen, rapporterar Nyhetsbyrån Siren, och de meddelar nu att de anmält företaget till Läkemedelsverket.

37 st oönskade graviditeter på fyra månader från ett enda sjukhus – det är skrämmande siffror.

Vad som är än mer skrämmande är hur denna metod marknadsförts på sociala medier av kvinnor som mot betalning hyllat den utan att berätta om riskerna som kommer med att använda en metod så beroende av den mänskliga faktorn och av att kvinnan är hundra procentigt disciplinerad i sitt användande.

Vissa influencers har till och med marknadsfört den som ett preventivmedel när sanningen är den att de använt den för att bli gravida snarare än att skydda sig från en.

Vilket ansvar har egentligen dessa influencers som mot betalning hyllat en metod som med facit i hand visat sig vara allt annat än säker? En metod, vars ansökan till Läkemedelsverket om att få kalla sig preventivmedel fick avslag men som man tog sig runt genom att vända sig till den tyskbaserade certifieringsorganisationen Tüv Süd istället för ett godkännande?

Jag undrar hur många av dessa oönskade graviditeter som hade kunnat undvikits om inte dessa profiler som är förebilder för så många unga kvinnor marknadsfört Natural Cycles på detta ansvarslösa vis.

Givetvis ligger det slutgiltiga ansvaret alltid på varje enskild individ, men i en tid då det man ser på sociala medier mer eller mindre blir en sanning som får stå oemotsagd så är det dags för influencerna att ta lite mer ansvar för de budskap och samarbeten de sprider på sina plattformar innan 37 oönskade graviditeter blir 370.

Camilla Gervide,
Bloggbevakning.se

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela