Nfp adhd
1 av 2
Nfp adhd - Foto: Pixabay
Anna Larsén
2 av 2
Anna Larsén vill se bättre bemötande från skolan när det kommer till nfp-diagnoser. - Foto: Privat

Jag skiter i betygen, jag oroar mig för att hon ska ta livet av sig!

"Om en vuxen människa mår så dåligt som min dotter gjorde, är oftast omgivningens första tanke att ordna hjälp, till och med vård. Varför är det aldrig självklart när det kommer till ett barn med npf-diagnos?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag är förälder till ett barn som har lämnat klassrummet så ofta att hennes frånvaro har uppgått till över 40 procent. Själv har jag blivit anmäld till överförmyndare två gånger.

På grund av den neuropsykiatriska diagnosen adhd, har barnet och skolan varit en lika dålig kombination som en boll i ett fyrkantigt hål.

Hon fick mest skäll – för sådant hon inte kunde påverka. En lärare sa att om hon kommer för sent en gång till så kommer hon inte in i klassrummet; sen låste de dörren en viss tid. Många med adhd har svårt med tidsuppfattning, och kan alltså inte, som många av oss andra tidsoptimister, lastas för när de är sena. Lika lite som någon som är blind kan lastas för att hen inte vet skillnad mellan rött och blått. 

Adhd resulterar också i svårigheter med koncentration och impulskontroll, eller att de har svårt att plugga och har svårt att orientera sig i eller ens beskriva ett utrymme, som ett rum eller en sal.

Alla lärare kände till hennes diagnos men ingen anpassade hennes skolgång utifrån den. Istället fick hon skulden för sina brister. När min då 13-åriga dotter mådde så dåligt att hon börjat med ett självskadebeteende, hade jag ett samtal med en lärare för att förklara frånvaron.

Samtalet mynnade istället ut i fullständig förtvivlan: ”Jag oroar mig inte för om hon är med på idrotten, jag oroar mig för att hon ska ta livet av sig!” Det fanns ingen förståelse för att adhd påverkar hela livet.

Om en vuxen människa mår så dåligt som min dotter gjorde, är oftast omgivningens första tanke att ordna hjälp, till och med vård. Varför är det aldrig självklart när det kommer till ett barn med npf-diagnos? Barn med adhd är i behov av arbetsterapeutiska hjälpmedel, medicin och anpassningar i skolan. Det här borde förstås vara A och O för lärare att känna till.

Från och med hösten 2018 blir det obligatoriskt med ”adhd-kunskap” på speciallärar- och specialpedagogutbildningarna. Regeringen säger dock att ambitionen är att alla lärare ska få kunskapen.

Till dess kan vi bara hålla tummarna och hoppas att både elever och föräldrar orkar hålla ut.

Anna Larsén,
Frilansande journalist och redaktör 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.