Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Arkelsten (M): Gör det obligatoriskt att vaccinera barnen

- 19/01/2018, 11:27
Sofia Arkelsten

Sofia Arkelsten menar att vaccin är en fråga om solidaritet mot andra.

TT/TT

Sofia Arkelsten: "Det finns grupper där vaccinationstäckningen är betydligt lägre. Konsekvenserna kan vara direkt livsfarliga. Det är en oroande utveckling när direkta felaktigheter hindrar att små barn skyddas mot farliga sjukdomar."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Återigen ser vi utbrott av mässling i Sverige trots att mässlingen i stort sett kan utrotas på ett förhållandevis enkelt sätt, genom vaccin. Regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen har beslutat om att införa kostnadsfria mässlingsvaccinationer

De beräknar att behovet är upp till 40.000 doser så att utbrottet inte sprids.

Mässlingsutbrottet i Göteborg har resulterat i fler än tjugofem bekräftade fall av sjukdomen och mer än ett sextiotal nyfödda barn var i riskzonen för smitta. De senaste åren har vi sett flera mässlingsutbrott i Europa och antalet dödsfall av sjukdomen är rekordhögt enligt branschtidningen Läkemedelsvärlden. 

Alla barn borde skyddas mot mässling och andra farliga sjukdomar. Det är förhållandevis enkelt tack vare det svenska grundläggande vaccinationsprogrammet.

Det svenska vaccinationsprogrammet har en god täckning, ungefär 97 procent av alla barn vaccineras. Men det finns grupper där vaccinationstäckningen är betydligt lägre. Det finns olika anledningar till detta. En är att desinformation om vaccin sprids och får fäste bland vissa grupper av föräldrar som i större utsträckning än tidigare väljer att inte vaccinera sina barn. 

Konsekvenserna kan vara direkt livsfarliga. Det är en oroande utveckling när direkta felaktigheter hindrar att små barn skyddas mot farliga sjukdomar.  

Vaccinationer fungerar bäst när så många som möjligt är vaccinerade, så kallad flockimmunitet. Flockimmuniteten skyddar de människor som av olika anledningar inte kan vaccineras, till exempel barn som lider av sjukdomar som försvagar deras immunförsvar. De är särskilt beroende av att andra barn och vuxna är vaccinerade. 

Vaccin är också en fråga om solidaritet mot andra.

Länder som Frankrike, Tyskland och Italien har redan valt att göra sina grundläggande vaccinationsprogram obligatoriska. I några länder kan föräldrar som inte låter sina barn bli vaccinerade få böter. Australien till exempel har valt en annan metod för att fler ska vaccinera sina barn. De föräldrar som inte vaccinerar sina barn blir utan barnbidrag.

I en motion i Sveriges riksdag finns redan förslag om att göra allmänna vaccinationsprogrammet obligatoriskt. Gick den igenom skulle det inte göra så stor skillnad eftersom de allra flesta vaccinerar sina barn. Men det har varit intressant att se motståndet mot förslaget. 

Motståndarna är få, men högljudda och bygger sina argument på tyckande istället för fakta. En anledning till motionen var också att belysa hur en desinformationskampanj utformas och att också Sverige är drabbat av alternativa fakta. 

Dessutom var syftet att få igång debatten och visa att det är viktigt att stå upp för forskning och vetenskap. Vaccin fungerar. 

Alla barn förtjänar att skyddas mot farliga sjukdomar.

 

Sofia Arkelsten,
Riksdagsledamot för Moderaterna

Är det rätt att tvinga alla att vaccinera sig?