Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Om det här är en Robin Hood-historia så är Postnord Prins John"

- 19/01/2018, 15:12 -
Solveig Rundquist

Solveig Rundquist skriver om att Postnord bestämt sig för att införa en extra avgift på 125 kronor per paket man får från Kina.

Faksimil-montage

Solveig Rundquist: "Kom igen, Postnord – det är är bara ren och skär girighet".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Idag gråter studenter och blivande brudar i hela Sverige. Livet blev precis mycket, mycket dyrare. 

Dessutom har jag en bekännelse: Jag är en snåljåp.

Jag har haft ett Ebay-konto så länge jag kan minnas. Det började bara som en rolig grej, lite som fönstershopping. 

Men när jag började på universitet blev min lilla hobby en nödvändighet. I USA kan det kosta en förmögenhet att utbilda sig, och man får inte heller studiestöd eller hälsovård av staten som här i Sverige. Livet på studentbudget är alltså rätt knapert. 

Om jag behövde något var jag nästan tvungen att köpa det från Kina för att ha råd med hyran och mat också. 

När jag flyttade till Sverige fortsatte jag handla från Kina – kanske ännu mer än jag gjorde innan. Jag började dansa, vilket kräver särskilda och dyra skor. På Wish kan man köpa ett par för en hundring. Visst, de är kanske inte lika bra kvalitet – men annars hade jag helt enkelt inte haft råd.  

Min bästa vän gifte sig i somras. Hon är student, såsom de flesta av hennes kompisar. Ingen hade råd med en dyr möhippa. Alla ordensband, prylar, lekar och dekorationer kom från Kina – annars hade vi inte haft råd.

Och gissa var alla bordplaceringskort på bröllopet kom ifrån? Eller rosenbladkonfettin som vi kastade över paret? Och två av tre brudtärnor – jag inkluderad – beställde sina klänningar från Kina. Många brudar gör också så.

"Staten förlorar stora belopp på alla de varor som beställs från Kina" skrev Breakit häromdagen. Enligt Magdalena Andersson är detta "naturligtvis oacceptabelt".

Nåja. Jag kan inte påstå veta någonting om lagen i omständigheterna. Men stämmer det egentligen att säga att staten förlorar pengar på det, när de som köper från Kina är oftast de som inte har råd att köpa samma varor här i Sverige? Det här är alltså människor som tvingast sluta göra det. Postnords avgifter slår mot fel grupp.

Om det här är en Robin Hood-historia så är Postnord Prins John. 125 kronor per paket bara i administrationsavgift? De som har råd med det är inte de som beställer Kinapaket – och en sån stor avgift verkar drastiskt jämfört med värden vi pratar om, då många paket innehåller varor för 10 kronor.

Kom igen, Postnord – det är helt enkelt girighet. 

Och blir det så mycket dyrare så kommer folk helt enkelt sluta beställa paket från Kina – då får staten ingenting ut från det ändå.

Solveig Rundquist,
Redaktör och frilansjournalist

Borde Postnord backa om avgiften?