Söndag 29 Maj
Stockholm

Hörstadius: Rökförbud – ingenting annat än rent förtryck

Erik Hörstadius
Erik Hörstadius skriver om innebörden av ett eventuellt rökförbud på uteserveringar. Foto: Privat/TT

"Det underbara med rökstoppet 2005 var att det skapades ett slags borgfred mellan rökare och icke-rökare. Den maktbalansen hotas nu. Och Sverige kommer att bli några grader ofriare, kallare, dummare."

Kommentera (51)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det händer inte ofta – men ibland måste till och med jag erkänna: JAG HADE FEL!

Jag hade fel om rökstoppet på krogen 2005. Rejält fel. Jag såg det som ett utslag av förtrycksmentalitet hos klåfingriga politiker. Men - själv rökare på den tiden - insåg jag snabbt att det ofta blev jättemysigt i rökrutan utanför restaurangen. Och kläderna stank mindre. Och man rökte färre cigg per kväll. Och de restauranganställdas hälsa förbättrades. Förmyndarna hade rätt den gången.

Men nu har de kaxat till sig och ska förbjuda rökning även på uteserveringar. Och då är det rent och skärt förtryck det handlar om. För utomhus är ju hälsoeffekterna av passiv rökning i princip obefintliga. Nä, här handlar det om att trappa upp kriget mot den redan trängda gruppen rökare och för miljonte gången banka in att RÖKNING ÄR DÅLIGT, SKADLIGT, HEMSKT.

Men upplysningsvis: det vet rökarna. De (vi) blir färre och färre. Själv fimpade jag för gott nyåret 2006/2007. Det är gott att röka, ibland känns det cool också. Fast hälsoriskerna vägde till sist tyngre. 

Det finns i länder som Saudiarabien och Iran en religiös sedlighetspolis, som ser till att exempelvis butiker inte skyltar oanständigt och att kvinnor klär sig sedesamt. Jag tänker mig att de som dras till en sådan syssla är särskilt trångsynta, dystra och okreativa. Säkert också avundsjuka, humorlösa, grymma och sadistiska. 

Och ena jävla skvallerkäringar, dessutom!

Sådana människor ska hållas kort. För toleransens och frihetens skull. Men nu har de tvärtom fått ett saftigt köttben att gnaga på. 

Vägen till helvetet är stensatt med goda föresatser. Man kan också tala om de små stegens tyranni. En liten frihetsinskränkning här, en där. Alla var och en för sig välmenta och med goda argument:  Du är för tjock. Och du där, du åker skidor för fort. Du röker, dricker för mycket, tittar för mycket på tv. Du har oskyddat sex. Du motionerar för lite. Du läser för lite böcker – och du där spelar för mycket tv-spel…

Till slut har vi en doftlös, perfekt människa som aldrig tagit en risk och helt glömt bort konsten att leva. 

Det underbara med rökstoppet 2005 var att det skapades ett slags borgfred mellan rökare och icke-rökare. Alla var vinnare. 

Den maktbalansen hotas nu. Och Sverige kommer att bli några grader ofriare, kallare, dummare.

Erik Hörstadius,
Journalist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (51)
Kopiera länk
Dela