Stockholm

Ingen vuxen borde få jobba med tv - de har ju faktiskt sex!

Alexander Erwik
Alexander Erwik skriver om rådande moralpanik gällande "SVT-profilen". Foto: Privat/Faksimil-montage

Alexander Erwik: "En del av mig tänker att det kanske inte alls är en slump. Han måste ju ha förstått att det ska komma ut? Kanske är det hans åsikt att han har rätt till ett sexliv som visas upp på en bildblogg?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Jag har med blandade känslor följt händelsen med SVT-profilen som ska ha onanerat på gym, gjort filmer i ögonblicket och lagt ut dessa på en bildblogg. En del av mig tänker; ’hur dum får man vara?’ Det var ju bara en tidsfråga innan det skulle komma ut. Mannen ifråga har nämligen inte brytt sig om att dölja sitt ansikte. 

För den med tillgång till internet krävs det inga större detektivkunskaper för att hitta stora kvantiteter film. Både från gymmet och från andra miljöer där mannen har sex, antingen med sig själv eller andra.

En del av mig tänker att det kanske inte alls är en slump. Han måste ju ha förstått att det ska komma ut? Kanske är det hans åsikt att han har rätt till ett sexliv som visas upp på en bildblogg, och samtidigt kunna ha ett jobb på tv. Om det är så vet jag inte med säkerhet. 

Mannen har nämligen inte gått att nå enligt de artiklar som skrivits i ämnet. Jag hade gärna följt den debatten. Den har behandlats flertalet gånger gällande vilka åsikter man får ha i Sverige på sociala medier, utan att det ska påverka ens grundläggande rätt till anställning och möjlighet att försörja sig.
Än mer laddat är det faktum att folk har sex. Trots att vi vet att de flesta vuxna faktiskt ägnar sig åt detta, i större eller mindre utsträckning.

Efter att ha tittat på delar av det som skapat ramaskri konstaterar jag följande. Filmerna som inkluderar andra människor i sexuella akter verkar falla inom ramen för det vi kallar för samtycke. Dvs båda deltagarna förefaller vara vuxna individer som är intima med  varandra frivilligt.

Det spelas förvisso in, men då den omtalade mannen flera gånger tittar in i kameran och pratar, utgår jag från att alla som är med i filmen är medvetna om att det rullar, så att säga. Jag utgår också från att motparten i akten sagt ja till att det ska publiceras. Kanske är det ett beslut som personen ångrar i skrivande stund. Men har man sagt ja till att medverka på en publik blogg, så antar jag från att det är ett beslut man tänkt igenom, med risk för att vem som helst kan komma över filmerna.

Mannen tillfredsställer sig i publika miljöer i några filmer. Om det är olagligt kan jag inte riktigt svara på. Personligen anser jag väl att det är ganska ofräscht. Jag vill inte ha sekret på de gymredskap jag ska använda mig av i min träning. Just den punkten i mannens publika sexliv bör klassas som ofredande. Om jag gör en juridisk gissning. Oavsett vilken arbetsplats man jobbar på så lär inte det gå i linje med ett företags grundvärderingar. I termer kring respekt för andra människor.

Mannen sniffar poppers i några av sina filmer. Det är förvisso inte lagligt. Men om det ska föranleda lagföring så kommer cellerna att fyllas till en påtaglig bristningsgräns. 

Det är ingen hemlighet att poppersdimman står som confetti på gayklubbar och även används frekvent av heterosexuella. I rådande samtid så tycker jag personligen att polisen har lite annat att göra än att jaga poppersanvändare.

Mannen har vi flera tillfällen filmat sig själv solo och i sexuella akter med andra. Olagligt? Nej. Skämmigt? Ja, det kan jag tycka. Inte själva handlingen. Men att lägga ut det på publika forum, inget jag skulle göra. Oavsett om jag hade en anställning eller inte.

Att homohatet finns och frodas i vårt land blir väldigt tydligt, i periferin av en sådan här skandal. 

Det kom även upp när den kvinnliga programledaren under metoo-rörelsen anklagades för att ha trakasserat kollegor på radion. Vissa av de kommentarer som den skandalen framkallade gjorde mig illamående. För i många fall handlade det inte om något annat än att personen ifråga var en ’äcklig attackflata’. Att trakassera andra är ett brott. Att vara flata är inte det. Inte i det här landet. Tack och lov.

Delar av homohatet handlar om att svt-profilen vid tillfällen intervjuat barn i sitt arbete. Och att det är en skandal att han ’överhuvudtaget får ha med barn att göra’. 

Jag har också sex med män. Jag har inga sexuella tankar i mig som handlar om barn. Om vuxna som har sex med andra vuxna, på bildbloggar eller under mer privata former, inte ska få intervjua barn, då föreslår jag att vi byter ut samtliga vuxna programledare i barnformat och byter ut dem mot andra barn. För att vara på den säkra sidan att inga "snuskpellar" är i närheten av barn. Vi får samtidigt byta ut alla lärare, skolbespisningspersonal och förskolepedagoger. För jag är helt säker på att de flesta vuxna som på något sätt möter barn i sitt arbete, har sex på sin fritid. 

Att homosexuella med avancerade sexliv per automatik skulle vara en fara för barn, är ett bevis på att det finns mycket kvar att göra.

Mest löjeväckande i den här historien är SVT:s svar i intervjuer om att man erbjudit mannens kollegor samtalsterapi. Man måste googla fram de här bilderna och filmerna. Det är inget som kablas ut på bästa sändningstid. Och med rådande moralpanik verkar det som att mannen ifråga också gjort sitt i rutan. 

Åtminstone när det gäller nyhetsuppläsning.

Alexander Erwik,
Pr-konsult

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.