Fredag 7 Okt
Stockholm

Johan Jureskog: Drömmen om en köttfri skola är rent nonsens

Johan Jureskog
Johan Jureskog skriver att förslaget om köttfri skola är rent nonsens. Foto: Privat/TT

"Den romantiska bilden av ett totalitärt vegetariskt samhälle är en illusion. Har Sverige ens tillräckligt med grönsaker för att kunna förse landets alla vegetarianer?"

Kommentera (74)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Det är med stigande ilska som jag läser om förslaget att Feministiskt initiativ vill sluta servera kött i kommunala skolor. Det är inte bara effektsökeri, det är rent nonsens. 

Vad ska vi göra av de uttjänta mjölkkornas kött? Bränna det?
Vad ska vi göra med hönorna när de lagt alla ägg? Nacka dem och slänga dem på sopptippen?

Tar vi bort köttet helt så förlorar barnen en del av den svenska identiteten.

För det första. När det kommer till nötkött gäller det att skilja på köttrasdjur, som föds upp för att ätas, och mjölkrasdjur, som först tjänar som mjölkkor. 
Svenskarnas konsumtion av mejeriprodukter är bland de högsta i världen, alltså är den senare kategorin i absolut majoritet. 

Så länge vi äter så mycket mjölkprodukter ska vi också ta ansvar för djuren. Allt annat är resursslöseri.

Enligt mig finns det inget som liknar smaken av det här gamla djuret som genom åren har fått fet och fin smak. Dessutom har kossan hjälpt oss hela sitt långa liv. Sedan tar vi hand om återvinningen. Det är ett optimalt kretslopp.

Jag älskar kött och jag äter också gärna vegetariskt. Men ska man nu äta kött, är poängen att äta bra kött och då måste man betala vad det kostar. Titta på fredagsmyset med tacos, tillagat med matbutikens billigaste köttfärs. Tala om myteri i de svenska köttdiskarna. De röda prislapparna har förstört en hel kultur.

Men det finns också hjältar. Gårdar som kör kravmärkt kött med full spårbarhet. Det är sådant kött vi ska äta.

En vegetarisk norm i skolan som Feministiskt initiativ föreslår, är inte bara att vifta bort kunskapen och kravet på bra kött, det är också ett fult sätt att förvägra eleverna umami-kicken och smakupplevelsen. 

Den romantiska bilden av ett totalitärt vegetariskt samhälle är en illusion. Har Sverige ens tillräckligt med grönsaker för att kunna förse landets alla vegetarianer? Det är dags att skruva ner den radikala tonen. För det finns sannerligen värre klimattjuvar än nötkreatur. 

Låt barn vara barn. Låt dem uppleva riktiga köttbullar som smakar hemlagat och presentera mat som den sociala kultur det faktiskt är.

De smakupplevelser som formar barnens matvanor borde vi vara rädda om, inte utrota. Vem ska annars hålla den kulinariska fanan högt när det kommer till nästa generation?

Johan Jureskog,
Kock och aktuell i Kockakademin som sänds på torsdagar i TV3

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (74)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.