Torsdag 22 Februari 2024
Johan Jureskog
Johan Jureskog skriver att förslaget om köttfri skola är rent nonsens. - Foto: Privat/TT

Johan Jureskog: Drömmen om en köttfri skola är rent nonsens

"Den romantiska bilden av ett totalitärt vegetariskt samhälle är en illusion. Har Sverige ens tillräckligt med grönsaker för att kunna förse landets alla vegetarianer?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är med stigande ilska som jag läser om förslaget att Feministiskt initiativ vill sluta servera kött i kommunala skolor. Det är inte bara effektsökeri, det är rent nonsens. 

Vad ska vi göra av de uttjänta mjölkkornas kött? Bränna det?
Vad ska vi göra med hönorna när de lagt alla ägg? Nacka dem och slänga dem på sopptippen?

Tar vi bort köttet helt så förlorar barnen en del av den svenska identiteten.

För det första. När det kommer till nötkött gäller det att skilja på köttrasdjur, som föds upp för att ätas, och mjölkrasdjur, som först tjänar som mjölkkor. 
Svenskarnas konsumtion av mejeriprodukter är bland de högsta i världen, alltså är den senare kategorin i absolut majoritet. 

Så länge vi äter så mycket mjölkprodukter ska vi också ta ansvar för djuren. Allt annat är resursslöseri.

Enligt mig finns det inget som liknar smaken av det här gamla djuret som genom åren har fått fet och fin smak. Dessutom har kossan hjälpt oss hela sitt långa liv. Sedan tar vi hand om återvinningen. Det är ett optimalt kretslopp.

Jag älskar kött och jag äter också gärna vegetariskt. Men ska man nu äta kött, är poängen att äta bra kött och då måste man betala vad det kostar. Titta på fredagsmyset med tacos, tillagat med matbutikens billigaste köttfärs. Tala om myteri i de svenska köttdiskarna. De röda prislapparna har förstört en hel kultur.

Men det finns också hjältar. Gårdar som kör kravmärkt kött med full spårbarhet. Det är sådant kött vi ska äta.

En vegetarisk norm i skolan som Feministiskt initiativ föreslår, är inte bara att vifta bort kunskapen och kravet på bra kött, det är också ett fult sätt att förvägra eleverna umami-kicken och smakupplevelsen. 

Den romantiska bilden av ett totalitärt vegetariskt samhälle är en illusion. Har Sverige ens tillräckligt med grönsaker för att kunna förse landets alla vegetarianer? Det är dags att skruva ner den radikala tonen. För det finns sannerligen värre klimattjuvar än nötkreatur. 

Låt barn vara barn. Låt dem uppleva riktiga köttbullar som smakar hemlagat och presentera mat som den sociala kultur det faktiskt är.

De smakupplevelser som formar barnens matvanor borde vi vara rädda om, inte utrota. Vem ska annars hålla den kulinariska fanan högt när det kommer till nästa generation?

Johan Jureskog,
Kock och aktuell i Kockakademin som sänds på torsdagar i TV3

/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.