Fredag 23 Apr
Stockholm

Weidmo Uvell: Vänstern spottar på Ingvar Kamprads enorma insats

Rebecca Weidmo Uvell
Rebecca Weidmo Uvell skriver om reaktionerna efter Ingvar Kamprads död. Foto: TT/Privat

Rebecca Weidmo Uvell: "Ingvar Kamprad fick genom hela sitt liv be om ursäkt för nazismen. Men alla hans ursäkter räckte aldrig."

Kommentera (62)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

En av Sveriges genom tiderna mest framgångsrika entreprenörer är död. Under sitt 91-åriga liv lyckades Ingvar Kamprad revolutionera en hel bransch med sin innovation att låta kunderna skruva ihop möblerna själva och därmed kunna ha unikt låga priser på möbler. 

Tyvärr är debatten som följer nyheten om hans död igår symptomatisk för tillståndet på det politiska samtalet idag. Ett samtal som bäst kan diagnosticeras som oempatiskt.

Omedelbart lyftes hans före detta nazism upp.  

Även statliga SVT valde bort insatserna och framgången och istället fokuserade på skandalerna – skatteplanering och nazism. När diktatorn Fidel Castro dog hade samma statliga TV hyllningsprogram och artiklar om sjukvårdsreformer. Inget om lyxyachten på den privata ön, miljonerna eller att han gav bort makten till sin bror.  

Ingvar Kamprad fick genom hela sitt liv be om ursäkt för nazismen. En dokumentär från 2004 som ligger på SVT inleds med just detta. Att hans tyska farmor som han växte upp med var nazist. Och avbön. Som han gjort sedan det blev känt. Men alla hans ursäkter räckte aldrig.

En svensk tiger brukar det heta. En svensk förlåter aldrig, skulle jag vilja säga. Inte vissa personer.

Eller är det just framgångsrika företagare som inte kan förlåtas för ungdomssynder? Är det den svenska avundsjukan, grundad i missunnsamhet och socialism, som med sitt fula tryne bestämt det?

Det var tydligen inte svårt att förlåta Jan Guillou för att han spionerade åt KGB. Eller Vänsterpartiet för att de som enda parti i riksdagen röstade för Molotov Ribbentrop-pakten där Stalin och Hitler delade Europa mellan sig.

Och pengarna. Framgångsrika idrottsstjärnor och artister kan flytta utomlands med sina miljoner utan att någonsin lastas för sin skatteplanering. Men om ni tror att Ingvar Kamprad frivilligt lämnade Sverige är ni historielösa.

Precis som Nordea nu flyttar på grund av politik grundat på ett förakt mot företagare som är lika socialdemokratiskt som det socialistiska röda i den röda rosen, tvingades våra stora bolag bokstavligen från landet.

Det var Olof Palme och LO som med löntagarfonderna tänkte stjäla hälften av landets noterade bolag. Varje år tvingades bolagen till en nyemission där 20 % av aktierna konfiskerades av Socialdemokraterna, som sedan gav dem till LO för förvaltning.

Ihop med skyhöga arvs- och förmögenhetsskatter tvingades våra stora framgångsrika svenska bolag ut ur landet. H&M, Tetra Pak och Ikea är några av de som då lämnade. H&M kom senare tillbaka.

Ingvar Kamprads stora insats är däremot inte de mer än 150 000 jobb han skapat, eller allt välstånd IKEA:s inbetalda skatt bidragit med. Utan att hans innovation platta paket gett även de med små resurser möjlighet att skapa ett hem, som inte bara är funktionellt utan vackert. Före IKEA var möbler dyrt.

Att landets samlade socialister skriker ut sin avsky nu för att Kamprad dog rik istället för att hylla den klassresa hans uppfinning gett ett enormt antal människor i världen hittills är bedrövligt.

När de egentligen borde se vilken insats just han gjort för de som har minst.

 
Rebecca Weidmo Uvell,
Borgerlig opinionsbildare och författare          

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (62)
Kopiera länk
Dela