Camilla Björkbom
Camilla Björkbom skriver om att det har fötts en ny delfinkalv på Kolmården. En delfinkalv som har ett helt liv i fångenskap framför sig. - Foto: Petrus Iggström/Kolmården

Djurens Rätt: Kolmården måste sluta hålla delfiner i fångenskap!

Camilla Björkbom, Djurens Rätt: "Bassängen blir ett fängelse. Ett fängelse med det triviala syftet att roa och fascinera oss människor för en liten stund".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under de senaste dagarna har många stora medier rapporterat om den delfinunge som föddes på Kolmården i helgen, det hela presenterades som ett glädjebesked. 

Visst, alla gillar vi gulliga djur men att någon föds in i ett liv i fångenskap är inget att hurra för.

Jag är så glad att många med mig ser det konstiga i detta. Vi blir fler och fler som förstår att djur inte finns till för vår underhållnings skull. Att stänga in ett djur på en begränsad yta och göra det till en kassako i en kommersiell verksamhet är inte ok. Djur är inte underhållning.

I det vilda simmar delfiner flera kilometer varje dag, de använder sitt ekolod för att navigera och det är bevisat att havslevande däggdjur som valar, tumlare och delfiner uppvisar en hög grad av självmedvetenhet och intelligens. Allt detta blir kraftigt begränsat i en djurpark. Bassängen blir ett fängelse. Ett fängelse med det triviala syftet att roa och fascinera oss människor för en liten stund.

Vi föreslår en handlingsplan i tre steg:

1. Upphör med avel av delfiner. Att föda upp fler delfiner till ett liv i fångenskap är att backa in i framtiden

2. Upphör med shower. Delfinarier är ett grundläggande problem, men att upphöra med föreställningarna är ett sätt att ge delfinerna större möjlighet till ett naturligt beteende i fångenskap.

3. Stötta bildandet av delfinfristäder. Ett stort problem är att det i dagsläget saknas fristäder för delfiner i Europa dit delfiner som tidigare hållit i delfinarier skulle kunna flyttas. Vi kan inte vrida klockan tillbaka men vi kan blicka mot framtiden och sträva efter att skapa fristäder där delfinerna finns för sin egen skull. Tänk om Kolmården skulle leda vägen till ett nytt sätt för oss människor att lära känna delfiner. 

Kolmården öppnade sitt delfinarium för ungefär 50 år sedan och mycket har hänt sedan dess. Vi vet idag mer om djurs behov och vilka allvarliga konsekvenser det får för ett djur att inte kunna bete sig naturligt. Den internationella utvecklingen rör sig bort från att hålla djur, och särskilt delfiner, i fångenskap.

Sea World i USA har efter allmänhetens påtryckningar beslutat att sluta med späckhuggarshower och all uppfödning av späckhuggare. National Aquarium i Baltimore arbetar för skapa Nordamerikas första delfinfristad i öppet vatten för att kunna flytta sina delfiner dit. Det är rätt sak att göra för delfinerna, för publiken och för akvariet säger de. Polens miljöminister menar att det inte är moraliskt rätt att hålla delfiner i fångenskap.

Kolmården själva hävdar ofta att de sätter djurens välbefinnande högt. Men här har vi nog väldigt olika bilder av vad det innebär att bry sig om någon. Att sälja dess konster för pengar och beröva dem ett naturligt liv är inte omtanke i min bok. 

Djurparker sägs ofta vara ett sätt att skydda och bevara hotade arter, men det finns andra, helt överlägsna lösningar på detta. Skydda djuren i sin naturliga miljö. Det första steget för Kolmården borde vara att upphöra med aveln så att inga fler delfiner behöver födas till fångenskap

Camilla Björkbom,
Förbundsordförande för Djurens Rätt

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
Borde Kolmården sluta ha delfiner i fångenskap?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.