Onsdag 21 Apr
Stockholm

LUF om rökförbudet: "Annika Strandhäll ska inte styra våra vanor"

Frida Jansson
Frida Jansson skriver om nackdelarna med ett rökförbud. Foto: TT/Privat

Frida Jansson: "Att förbjuda saker vi inte tycker om är inte bara ett steg mot ett rökfritt Sverige, utan också mot ett lite mindre fritt och lite tråkigare samhälle."

Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Förra veckan föreslog regeringen att ett rökförbud på uteserveringar och perronger ska införas under nästa år. Socialminister Annika Strandhäll menar att ett totalförbud mot rökning är en för drastisk åtgärd, men att regeringen ”vill ta ett steg i taget” mot ett rökfritt Sverige 2025. 

Att förbjuda saker vi inte tycker om är dock inte bara ett steg mot ett rökfritt Sverige utan också mot ett lite mindre fritt och lite tråkigare samhälle. 

Det finns en massa företeelser människor i vår närhet ägnar sig åt som vi tycker är dåliga. Våra vänner blir tillsammans med dåliga personer, folk trycker i sig 2 kg lösgodis en onsdagkväll till middag och häller  i sig en box "Foot of Africa" framför melodifestivalen på lördagen. 

Vårt svar på detta bör inte vara att förbjuda det, bara för att vi själva tycker att det är dumt.

Det vanligaste argumentet för förbudet är att rökning på uteserveringar även drabbar andra genom passiv rökning. Men att äta jordnötter på offentlig plats kan innebära livsfara för en nötallergiker. Ska vi begränsa jordnötsätande också i vår iver att göra fler platser tillgängliga? Det är orimligt att ta hänsyn till alla gruppers olika behov på alla uteserveringar och i alla offentliga miljöer. 

Och man kan faktiskt be människor att fimpa om man sitter bredvid ett gäng rökare och inte ser den man sitter mittemot för att röken ligger som en dimma över hela stället. Ägarna till uteserveringarna kan själva får bestämma huruvida det ska vara förbjudet eller inte. På det sättet kommer det både finnas ställen där rökning är tillåtet och ställen det är otillåtet.

Varenda människa begriper att rökning är farligt. Det lär man sig redan på mellanstadiet, om man glömmer det så påminns man av olika statliga informationskampanjer. Glömmer man det också, påminns man om varningstexten varje gång man tar upp paketet. Kan man inte läsa så gör det inget, för man kan titta på bilderna.

Att blossa på som ett lokomotiv med ett glas vin på en uteservering är dåligt för hälsan. Det är förresten hamburgare och pommes med majonäs man kan äta på samma uteservering, också

Att bestämma om man vill äta hamburgare eller röka borde vara upp till en själv, det är inte upp till Annika Strandhäll och regeringen eller någon annan för den delen heller. 

Styr inte folks beteenden i onödan.

Frida Jansson
Ordförande för Liberala ungdomsförbundet i Skåne

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (43)
Kopiera länk
Dela